Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του DOTS  διαμορφώθηκε συνάρτηση εκθετικών παραγόντων σχεδιασμού

Τα δεδομένα του επίμηκες σχηματισμού της κάτοψης και των δύο διαμετρικών ανοιγμάτων σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους δραματοποιούν το εσωτερικό περιβάλλον του χώρου. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να τονισθεί το διαμπερές του καταστήματος οπτικά και σε χρήση, καθώς επίσης τα κενά του χώρου, όπως το διπλό ύψος στην είσοδο επί της Λέοντος Σοφού και το κενό της σκάλας που οδηγεί στο πατάρι.

Τα χαρακτηριστικά του μικρού DOTS

Τονίσθηκε η πλάκα του παταριού όπως και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία υφιστάμενα στο χώρο που είχαν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου και τις πολλαπλές επεμβάσεις λόγω της αλλαγής χρήσεων.

Η σύνθεση των προσόψεων υλοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό, η ανάγκη για διαφοροποίηση σε σχέση με τα όμορα καταστήματα, καθώς επίσης και η απόκρυψη του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η επαύξηση των παραπάνω δεδομένων μέσω μιας μελέτης ελλειπτικών γεωμετριών εφαρμοσμένες σε παραλληλία (τοιχοποιία του μπαρ, λεπτομέρεια πίσω όψης, πόμολα εισόδων, επιτοίχιο φωτιστικό κλπ) και αναίρεση ταυτόχρονα συμβατικών γεωμετριών οδήγησαν στο τελικό προϊόν του σχεδιασμού.

Η κλίμακα επίσης δουλεύτηκε όχι σε μία μονάδα εξέλιξης αλλά σε διαφορετικές ακριβώς ώστε να τονισθεί η αντίθεση των στοιχείων του χώρου ώστε να αποτελέσουν αυτοτελή στοιχεία όπως τα υπερμεγέθη έργα του ισογείου τα εκτός κλίμακας φωτιστικά σώματα και τα δοκίμια ξύλινα στοιχεία που προστατεύουν τον αναβάτη στη σκάλα του παταριού.

 

Οι πολλαπλότητες που αφορούν την εφαρμογή υλικών σε αδρές και στιλπνές επιφάνειες, τη διάχυση μονοχρωματικής επιλογής στο κέλυφος του εσωτερικού χώρου με τους σημειακούς πολυχρωματισμούς, την αντιπαράθεση βινυλικών και compact υλικών με τις ορειχάλκινες- μεταλλικές και ξύλινες επιφάνειες σημύδας και ελιάς σε στοιχεία των κατασκευών, διαμόρφωσαν το τελικό πρότζεκτ σχεδιασμού.

 

Αρχιτεκτονικό Γραφείο _ UBUplan architects

Photos by Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr