Η ΕΕ φέρεται να απέρριψε τη νέα πρόταση του Λονδίνου για το καθεστώς της αλιείας στην Μάγχη μετά το Brexit, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες εμμένουν στη σκληρή γραμμή.

Η ΕΕ φέρεται να απέρριψε τη νέα πρόταση του Λονδίνου για το καθεστώς της αλιείας στην Μάγχη μετά το Brexit, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες εμμένουν στη σκληρή γραμμή και τη δήλωσή τους ότι δεν θα κάνουν καμία περαιτέρω υποχώρηση – ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο άλλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που δεν έχει γίνει γνωστό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά και την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους Βρετανούς από το κλείσιμο των συνόρων εκ μέρους της Γαλλίας και των άλλων πρώην εταίρων τους, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε σημαντικές υποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, ενώ απαιτούσε η μείωση των αλιευμάτων για τους αλιείς των «27» εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων να φτάσει στο 60%, τώρα δέχεται το ποσοστό αυτό να περιοριστεί στο 35%, πολύ κοντά δηλαδή στο 25% που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ. Επίσης, ο Τζόνσον φέρεται να δέχθηκε μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών, έναντι τριών που απαιτούσε και έξι που ζητούν οι «27», αλλά και την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διατησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Δευτέρα ο Τζόνσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως δεν κατάφερε να τους μεταπείσει για να μετακινήσουν την θέση τους.

Όπως είναι προφανές, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς το χρονικό περιθώριο για συμφωνία περιορίζεται δραματικά. Μάλιστα, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να ενημερώσει τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών για τις εξελίξεις και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr