newspaper
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Sputnik - V : Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία, παρά τον μαζικό εμβολιασμό

Sputnik – V : Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία, παρά τον μαζικό εμβολιασμό

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία το περασμένο 24ωρο, με τα ενεργά να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο και τον ρυθμό μετάδοσης να βρίσκεται στο 1,24. Οι εμβολιασμοί με το Sputnik-V έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, όμως οι αρχές προβλέπουν «ομαλοποίηση» μόλις την άνοιξη.

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα, όπως και κάθε ημέρα, τον αριθμό των νέων διαπιστωμένων κρουσμάτων της Covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 29.350 πολίτες της χώρας (από όσους πραγματοποίησαν τεστ) βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός μετάδοσης ξεπερνά κατά πολύ το 1 (στο 1,24), ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 531.014.

Η παραπάνω εικόνα, σε συνδυασμό με την εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Υγείας ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο θα αρχίσει να σταθεροποιείται την άνοιξη – δηλαδή μετά από 3 ή και 4 μήνες – εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδιασμού με τον εμβολιασμό και τη δημιουργία «ανοσίας της αγέλης», αποτελεί μιαν ακόμη δυσάρεστη υπόμνηση προς όσους πιστεύουν ή ελπίζουν ότι σχεδόν ταυτόχρονα με το εμβόλιο θα επιστρέψει και η «κανονικότητα». Πολύ περισσότερο καθώς έρχεται από τη Ρωσία, όπου οι εμβολιασμοί με το Sputnik-V έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι στη Βρετανία και τις ΗΠΑ με το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech.

Σημειώνεται ότι επισήμως στη Ρωσία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου και αφορούσαν τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές. Στις 14 του μήνα εντάχθηκαν στις ομάδες προς εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, το εμπόριο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Από σήμερα δε, η διαδικασία αφορά και τους εργαζόμενους στους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών, της βαριάς βιομηχανίας και των ΜΜΕ.

Ανεπαρκές το διάστημα

Το παραπάνω διάστημα είναι προφανώς μικρό για να φανούν αποτελέσματα. Εξάλλου, πρόκειται επίσης για εμβόλιο που χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά 21 ημερών η μία από την άλλη, κάτι που σημαίνει ότι η φάση της δεύτερης δόσης θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Εκτός αυτού, είναι προφανές ότι η διαδικασία εκτυλίσσεται με μεγάλη προσοχή και το «άνοιγμα» σε νέες ομάδες του πληθυσμού πραγματοποιείται σταδιακά, κάτι που φαίνεται και στο γεγονός ότι το Sputnik-V δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερους από 400.000 πολίτες. Είναι κάτι που, εκτός των άλλων, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στον πληθυσμό ισοδυναμεί πρακτικά και με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των δοκιμών η οποία πρακτικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εμβόλια στο παρελθόν), καθώς οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς έγιναν με κατεπείγουσα διαδικασία.

Ήδη, πάντως, περισσότερες από 50 χώρες φέρονται να έχουν παραγγείλει τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις του Sputnik-V, ενώ ορισμένες (Βραζιλία, Ινδία, Νότιος Κορέα, αλλά και Κίνα). θα συμμετέχουν και στη διαδικασία παραγωγής του, μετά από σχετικές συμφωνίες. Επίσης, το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleya συνεργάζεται με την AstraZeneca (το σκεύασμα της οποίας, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση) προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο η «σύμπτυξη» των δύο δόσεων σε μία μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα και να επιταχύνει τη δημιουργία «ανοσίας αγέλης».

Only in

Χρεοκοπία πόλεων, μια βρετανική νέα… «επιδημία»

Η πτώχευση του Μπέρμιγχαμ είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» στην οικονομικά ασθμαίνουσα Βρετανία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023