Για τριπλό πλαίσιο προστασίας των κοινωνικά αδύναμων κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά τις αποκοπές της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, απαντώντας σε δημοσιεύματα για 7000 αποκοπές ρεύματος ως το τέλος του χρόνου

Για τριπλό πλαίσιο προστασίας των κοινωνικά αδύναμων κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά τις αποκοπές της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών. «Για τις αποκοπές ρεύματος προχθές εξέδωσαν σαφείς ανακοινώσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφενός και η ΔΕΗ αφετέρου», τονίζεται συγκεκριμένα από το ΥΠΕΝ και προστίθεται:

«Στις ανακοινώσεις δόθηκαν απαντήσεις τόσο για επιμέρους περιπτώσεις όσο και για το τριπλό πλαίσιο προστασίας που υφίσταται για τους κοινωνικά αδύναμους. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι σε εκατομμύρια συνδέσεις είναι ενδεχόμενο να γίνονται και ορισμένα λάθη, που όμως διορθώνονται αμέσως. Παρατηρούμε ότι, παρόλα αυτά, ορισμένοι επιχειρούν να συντηρήσουν το θέμα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι άνθρωποι. Τους ενδιαφέρουν απλώς οι κομματικές θεατρικές παραστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (εκπτώσεις σε νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια) και το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις λιγνιτικές περιοχές, τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν, ο οποίος και πάλι ανανεώνεται και την καθολική υπηρεσία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως σημείωνε το υπουργείο για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωση την Παρασκευή, μεμονωμένες περιπτώσεις που θα έπρεπε να εμπίπτουν σε αυτό το προστατευτικό πλαίσιο και δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις, εξετάζονται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία -ιδίως από τη ΔΕΗ- και αν έχει γίνει λάθος, διορθώνεται.

«Σε πολλές περιπτώσεις, όμως,  έχει αποδειχθεί ότι πίσω από «συγκινητικές» περιπτώσεις  κρύβονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει χρέη και μετέρχονταν διάφορων μεθόδων για να αποφύγουν την αποπληρωμή τους.  Η κοινωνική ευαισθησία προς τους πραγματικά ευάλωτους είναι δεδομένη. Δεν ισοδυναμεί όμως με ανοχή προς τους «πονηρούς» που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα του Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου γίνεται λόγος για 7000 αποκοπές ρεύματος στην Αττική ως το τέλος του χρόνου εκ των οποίων οι 1700 στη Δυτική Αθήνα, σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ σε αντιπροσωπεία σωματείων και φορέων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις αποκοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη κόπηκε το ρεύμα σε καρκινοπαθή εν μέσω lockdown.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr