Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρεπτέα προκαταβολή : Πότε θα καταβληθεί  - Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ

Νέα ανάσα σε επιχειρήσεις πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ο  5ος κύκλος του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί τον Ιανουάριο θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε για αυτό… Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ) θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρίσθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Τα στατιστικά στοιχεία

Τουρισμός και εστίαση, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι οι δύο κλάδοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που έχουν δώσει μέχρι στιγμής το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, που έχει υπερβεί κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Το υψηλότερο ποσό έχει διανεμηθεί στην Αττική και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ- εστιατόρια- ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που μοιράστηκαν τα περισσότερα χρήματα των κρατικών δανείων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Το συνολικό ποσό που δόθηκε μέσα από τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση 446.271 φορολογούμενοι.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024