Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος και επίσημα ο Τραμπ : Οι εκλέκτορες επικύρωσαν τη νίκη του Μπάιντεν

Τέλος και επίσημα ο Τραμπ : Οι εκλέκτορες επικύρωσαν τη νίκη του Μπάιντεν

Η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας άρκεσε στον Τζο Μπάιντεν για να ξεπεράσει το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του.

Οπως αναμενόταν, το εκλεκτορικό σώμα επικύρωσε χθες Δευτέρα τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την 3η Νοεμβρίου.

Εχουν κυρώσει το αποτέλεσμα

Η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Μπάιντεν επικράτησε με πάνω από το 63% των ψήφων, άρκεσε στον Δημοκρατικό για να ξεπεράσει το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του από το Σώμα.

Συνολικά, ο Μπάιντεν αναμένεται να λάβει 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Ολες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.


Ο Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις (Reuters)

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα ορκιστεί και θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου, αναμενόταν να απευθύνει αργότερα ομιλία προς τους Αμερικανούς από το προπύργιό του, την πόλη Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ).

Παρά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να το αμφισβητεί.

Εκλέγεται με έμμεσο τρόπο

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Ομως, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο, με κάθε πολιτεία να δίνει την ψήφο των μεγάλων εκλεκτόρων της, ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μίας, στον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους τοπικά.

Κι εκεί ο Μπάιντεν έχει κερδίσει, με 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Τραμπ.

Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών ή συνεργάτες ενός υποψηφίου. Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές μαθαίνονται τα ονόματά τους, όπως φέτος της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η οποία είναι εκλέκτορας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Καμία απόδειξη

Από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούσε να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter προχθές Κυριακή.

«Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες», διερωτήθηκε.


Reuters

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία απόδειξη για τις καταγγελίες αυτές, ενώ σχεδόν όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη έχουν απορριφθεί.

Μια τελευταία απόπειρα…

Ο Τραμπ ίσως να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: ορισμένοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση.

Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα, όμως μπορεί να κληροδοτήσει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μια χώρα και μια πολιτική τάξη πιο διχασμένες από ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024