Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Έντονες αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς στις γιορτές

Κοροναϊός : Έντονες αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς στις γιορτές

«Ιερό αντάρτικο» για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, Ιεράρχες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς περιορισμούς

«Ιερό αντάρτικο» για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, Ιεράρχες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι οι Ιεράρχες και οι ιερείς που περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των ειδικών για το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση απέτρεψαν την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται ότι δεν ήταν ικανές να αποτρέψουν την εκδήλωση αντιδράσεων στους κόλπους της εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε νωρίτερα ο Alpha, ορισμένες ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δε, αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων.

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο Open, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν.  Είμεθα αγανακτισμένοι».

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ναούς, άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες αντιδράσεις από Ιεράρχες και ιερείς, που ζητούσαν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς. Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να τοποθετηθεί, δια ανακοινωθέντος, επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει».

Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Δημητριάδος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Romfea, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024