Την άμεση εκκένωση των δωματίων της Εστίας ΕΥΚΤΗΜΩΝ όπου διαμένουν φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ζητεί η Πρυτανεία εν μέσω lockdown και τους δίνοντάς τους διορία μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Το ζήτημα είχαν αναδείξει πριν από περίπου ένα μήνα οι φοιτητές, όταν το Πανεπιστήμιο τους είχε ζητήσει να αποχωρήσουν από την εστία.

Οι οικότροφοι φοιτητές της οικοδομής Ευκτήμων (εστία κομοτηνής) καταγγέλλουν «την απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του ΔΠΘ να βάλουν λουκέτο στην εστία μας, να μας μεταφέρουν στις εστίες της πανεπιστημιούπολης, ζητώντας μας εν μέσω καθολικού εγκλεισμού και υγειονομικής κρίσης να μετακινηθούμε απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας στην Κομοτηνή για την μετακόμιση, απειλώντας πως εάν δεν γίνει αυτό έως τις 23/12 τότε τα πράγματα μας θα γίνουν έρμαια στις ορέξεις του ιδιώτη (η εστία Ευκτήμων ανήκει σε ιδιώτη, με τον οποίον το πανεπιστήμιο έχει συνάψει σύμβαση».

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Εν μέσω ακμάζουσας πανδημίας και καθολικού κατ’ οίκον εγκλεισμού, μας ζητήθηκε, από τη πρυτανεία, με επίσημο έγγραφο στο διάστημα 13.11.20 έως 18.11.20, να εκκενώσουμε τα δωμάτια μας στις φοιτητικές εστίες στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, οι οικότροφοι φοιτητές με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου προέβησαν σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις. Εσφαλμένως, όπως αποδεικνύεται, οι φοιτητές έδειξαν εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις της εκπροσώπου του Πανεπιστημίου, η οποία στα Μ.Μ.Ε. διατύπωσε τα εξής:

«-Οι φοιτητές που είναι εκεί, είναι δικαιούχοι στέγασης, τους έχει απονεμηθεί δωμάτιο και άρα λοιπόν με το που θα λήξει αυτή η έκτακτη κατάσταση του «lockdown», θα μπορέσουν να επιστρέψουν κανονικά στα ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ» (απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ»  που δόθηκε από την αντιπρύτανη, 17.11.20).

Τώρα, για μια ακόμα φορά, το πανεπιστήμιο, βλέποντας μας σαν αριθμούς, σαν δαπάνες και όχι σαν ανθρώπους, αποφάσισε την άμεση μεταφορά μας από το κτίριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ, στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές καλούνται, μέσω καθημερινών και αφόρητων πιέσεων, έως τις 23.12.20 (ημέρα λήξης της συμβάσεως του Δ.Π.Θ. με το κτήριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ) να προβούν σε διαδικασίες μετακόμισης, εν μέσω της παρούσας κατάστασης. Άρα, βρισκόμαστε προ τετελεσμένου γεγονότος.

Η ελλιπής φοιτητική μέριμνα για ακόμα μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη τα κάτωθι:

1) Η πλειοψηφία των οικότροφων φοιτητών του κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ έχουν μετακινηθεί στις πόλεις μόνιμης κατοικίας τους, με αποτέλεσμα οικονομικά και πρακτικά (λεωφορεία, δρομολόγια) να μην δύνανται να μετακινηθούν στην Κομοτηνή.

2) Υπάρχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στο σύνολο των φοιτητών και των οικογενειών τους που καλούνται να μετακομίσουν, καθώς πρέπει να ξοδέψουν ποσά που αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουν λόγω των παρόντων οικονομικών συνθηκών (έξοδα μετακίνησης, πρόστιμο για διακοπή συμβολαίου με εταιρίες παροχής επικοινωνιών, 200 ευρώ εγγύηση για διαμονή στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης).

3) Το έγγραφο που διατίθεται να παρέχει το πανεπιστήμιο ώστε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό καλύπτει την νόμιμη, αλλά όχι ακίνδυνη -για την υγεία μας και των οικογενειών μας- μετακίνηση.

4) Ενώ, μόλις 3 εβδομάδες νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου προέβη στην εξής δήλωση: «-Σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουν πράγματα από τα δωμάτια, αν δεν υπάρξει συναίνεση», στο νέο έγγραφο που μας στάλθηκε αναφέρεται πως: «Το Δ.Π.Θ. δεν φέρει καμία ευθύνη για τα αντικείμενα σας μετά την λήξη της σύμβασης με την οικοδομή ΕΥΚΤΉΜΩΝ. »

Η κατάσταση, όσον αφορά στη στέγαση των φοιτητών και στη πόλη μας αλλά και πανελλαδικά, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής! Χαρακτηριστικά, μόλις το 9% των φοιτητών πανελλαδικά στεγάζονται σε δωμάτια φοιτητικών εστιών, ενώ στη πόλη μας το ποσοστό αυτό είναι και μικρότερο. Η κατάσταση αυτή, παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων διαχρονικά, όλο και χειροτερεύει. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι με τη λήξη της πανδημίας αυτές οι 110 κλίνες που μισθώνονται στην οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρουμε ότι είναι εξόφθαλμη η αντίφαση που προκύπτει από την στάση αυτή του Δ.Π.Θ. Την ίδια στιγμή που το Δ.Π.Θ. ανεγείρει καινούργιες φοιτητικές εστίες στην Κομοτηνή, αντιλαμβανόμενο υποτίθεται τις επιπλέον ανάγκες που ενυπάρχουν εντός του φοιτητικού σώματος σχετικά με την στέγαση, επιλέγει να μειώσει τις 800 κλίνες που διαθέτει στην Κομοτηνή κατά 110. Την ίδια στιγμή προχωρά στην δημιουργία 700 επιπλέων κλινών (350 στην πόλη της Κομοτηνής) μέσω ενός έργου του οποίου το κοστολόγιο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ ανεγείρεται μέσω ΣΔΙΤ (κάτι το οποίο συνεπάγεται ιδιωτική στέγαση με τα όποια πάρεργα φέρει αυτό το νέο καθεστώς), επιλέγει να μας πετάξει από τα σπίτια μας, ενώ σχετικά με το προσεχές μέλλον, να μειώσει κατά δεκάδες τους φοιτητές που θα έχουν δυνατότητα διαμονής στις εστίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

  • Την εύλογη παράταση της προθεσμίας μετακόμισης/μετεγκατάστασης έως και το τέλος της περιόδου εγκλεισμού εφόσον, καθίσταται αδύνατη εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης  η  παραμονή μας στις φοιτητικές εστίες ΕΥΚΤΗΜΩΝ.
  • Την πλήρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης μας από τον τόπο κατοικίας μας, των εξόδων που προκύπτουν από την πρόωρη λύση των συμβολαίων επικοινωνίας και την ανάληψη ευθύνης για τυχόν υγειονομικές επιπλοκές.
  • Τη μη καταβολή της χρηματικής εγγύησης των 200 ευρώ για την παραλαβή δωματίου στις εστίες του Πανεπιστημίου.
  • Την παροχή δωματίων σε αξιοπρεπή κατάσταση, για όλους τους φοιτητές που αναγκάζονται να μετακομίσουν από την οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ.
  • Την εγγύηση πως από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου συγκροτήματος, είτε θα μισθωθούν εκ νέου τα δωμάτια της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ, είτε κάποιο άλλο συγκρότημα δωματίων ίδιας τουλάχιστον χωρητικότητας.

Συνοψίζοντας, καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός και απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση που δεν υπολογίζει τους φοιτητές και τις ανάγκες μας αλλά αντιθέτως λειτουργεί εναντίον μας, «βγάζοντάς» μας από τα σπίτια μας, πλήγοντας την ψυχική μας υγεία, αποσπώντας μας από το ακαδημαϊκό έργο και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας! Επιθυμούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας υπό επίσημη μορφή!

Τέλος, ζητάμε και τη στήριξη από συλλόγους οικότροφων που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις, όπως και από συλλόγους των σχολών του Δ.Π.Θ. αλλά και από σωματεία εργαζομένων όπου πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησης.

– Οικότροφοι Φοιτητές Οικοδομής ΕΥΚΤΉΜΩΝ

Τι είχε απαντήσει το Πανεπιστήμιο

Πριν από περίπου ένα μήνα, το Δημοκρίτειο είχε απαντήσει σε αντίστοιχες κατηγορίες τονίζοντας ότι ουδέποτε εκδίωξε φοιτητές από τα μισθωμένα δωμάτια στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Στην Αλεξανδρούπολη όπου λειτουργούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά Τμήματα, το ΔΠΘ ενοικιάζει 200 κλίνες σε τοπικά ξενοδοχεία (100 δίκλινα δωμάτια) διότι δεν διαθέτει Φοιτητική Εστία.

Στην Κομοτηνή το ΔΠΘ διαθέτει 700 κλίνες στην φοιτητική εστία η οποία λειτουργεί υπό το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ενοικιάζει 110 κλίνες σε 55 δίκλινα δωμάτια στο Κτίριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ. Η εν λόγω σύμβαση λήγει την 23η Δεκεμβρίου 2020. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου είναι κενές 140 κλίνες εκ των οποίων 80 σε μονόκλινα δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά ελέγχθηκαν από την τεχνική υπηρεσία και ήδη 15 φοιτητές μεταφέρθηκαν εκεί με βοήθεια της υπηρεσίας του Πανεπιστημίου. Όταν λήξει η σύμβαση του ΕΥΚΤΗΜΩΝΑ με το Πανεπιστήμιο οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν αδειάσει πλήρως τα δωμάτια τους. Όσοι από αυτούς δεν δέχθηκαν να εξουσιοδοτήσουν τρίτο πρόσωπο για να επιβλέψει τη μεταφορά και αποθήκευση των προσωπικών τους αντικειμένων θα πρέπει να έρθουν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι.

Η μετακίνηση των 15 φοιτητών στην φοιτητική εστία προϋποθέτει σύμφωνα με τον κανονισμό του Πανεπιστημίου την κατάθεση εγγυητικής επιστολής 200 ευρώ (κόστος πολύ μικρό μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) καθώς θα μπορέσουν να παραμείνουν στα δωμάτια αυτά για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Η φοιτητική αυτή εστία τους παρέχει τη δυνατότητα να σιτίζονται δωρεάν  ενώ ταυτόχρονα από το πανεπιστήμιο παρέχεται δωρεάν μετακίνησης στην πόλη με τα αστικά λεωφορεία. Τα δωμάτια έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε αντίθεση με το Κτίριο ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Σε ανακοίνωση – απάντηση και σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, το Πανεπιστήμιο ανέφερε:

Σε συνέχεια επιστολής διαμαρτυρίας, για το ως άνω έγγραφο, φοιτητών του ΔΠΘ που διαμένουν σε μισθωμένα από το ΔΠΘ δωμάτια στην Κομοτηνή, η οποία αναπαρήχθη στον ηλεκτρονικό τύπο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Οι Φοιτητικές Εστίες της Ξάνθης (500 κλίνες), της Κομοτηνής (700 κλίνες) και της Ορεστιάδας  (100 κλίνες) παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, το ΔΠΘ διαθέτει 110 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια στο Κτίριο Ευκτήμων στην Κομοτηνή και 200 κλίνες σε μισθωμένα  δωμάτια σε ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που  έχουν συγκεντρωθεί από τις Υπηρεσίες μας, παραμένουν περί τους 11 (από 110) φοιτητές στο Κτίριο Ευκτήμων και 42 (από 200) φοιτητές στα μισθωμένα δωμάτια της Αλεξανδρούπολης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών έχει αποχωρήσει, αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις
στα δωμάτια τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το ΔΠΘ στο πλαίσιο της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων Covid-19 στους παραπάνω χώρους και της αποτελεσματικότερης οικονομικής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των αντισυμβαλλόμενων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών του Κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ και την υποχρέωση της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, απέστειλε επιστολή στους διαμένοντες στα μισθωμένα δωμάτια φοιτητές, στην οποία ζητούνταν:

1. Να ενημερώνουν ποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους σοβαρούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή τους (πχ. Αλλοδαποί, απομόνωση λόγω Covid-19, κά.), παρόλο που η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία έχει σταματήσει βάσει της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4899, τεύχος Β’).

2. Να απομακρύνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε προβλεπόμενους από την σύμβαση χώρους. Στην περίπτωση αδυναμίας τους να προσέλθουν, να δώσουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους, προκειμένου, έπειτα από καταγραφή, να μεταφερθούν με ευθύνη των υπηρεσιών του ΔΠΘ σε ασφαλείς χώρους. Διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικών αντικειμένων, αν δεν υπάρξει πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των φοιτητών.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ΔΠΘ έχει έμπρακτα αποδείξει την ευαισθησία του για τη φοιτητική μέριμνα.

Συγκεκριμένα:

1. Δημοπράτησε, την περασμένη άνοιξη, μέσω ΣΔΙΤ, την κατασκευή 350 επιπλέον κλινών στην Κομοτηνή και 350 κλινών στην Αλεξανδρούπολη με νέα εστιατόρια σίτισης στην Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή (εντός των πανεπιστημιουπόλεων).

2. Εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου η ανακατασκευή των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 8.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020.

3. Δημοπράτησε την ανακατασκευή της Φοιτητικής Εστίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 705.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Εστίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ξάνθη και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020.

Επιπλέον, είναι το μόνο Ίδρυμα της χώρας που έχει  μεριμνήσει για την κατ’ οίκον διανομή πακέτων σίτισης σε φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα, με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις πόλεις έδρες του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr