Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι θέμα εμπι­στοσύνης

Είναι θέμα εμπι­στοσύνης

Οι περισσότερες χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία εγκαθίδρυσαν σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες τους. Η διαφάνεια των δεδομένων είναι σημαντική.

«Εχουμε 5 κρούσματα». Αυτή η πληροφορία δεν έχει νόημα καθώς στερείται πλαισίου. Αντιθέτως η πληροφορία «Εχουμε 5 κρούσματα σε ένα χωριό 100 ατόμων» αποκτά ένα νόημα. Και το νόημα εμπλουτίζεται αν προστεθεί η πληροφορία ότι «Εντοπίσαμε τα 5 κρούσματα πραγματοποιώντας 25 ελέγχους μοριακής ανίχνευσης του ιού».

Εύκολα παρατηρεί κανείς ότι από τη δεύτερη πληροφορία εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 5% των κατοίκων του χωριού είναι θετικό στον ιό. Οταν όμως προστεθεί η τρίτη πληροφορία διαπιστώνουμε ότι αν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε όλο το χωριό μπορεί η θετικότητα να ανέβαινε και στο 20%. Ή μήπως όχι;

Για να είναι σχετικά ασφαλές το συμπέρασμα ότι η θετικότητα στο χωριό αγγίζει το 20% του πληθυσμού, θα έπρεπε εκτός από τις αμιγώς ποσοτικές πληροφορίες να έχουμε και ποιοτικές. Αν οι 25 έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, τότε η θετικότητα μπορεί και να μην είναι πολύ πάνω από το 5% που εντοπίστηκε από τους ελέγχους. Αν όμως οι 25 έλεγχοι αφορούν τυχαίο δείγμα του πληθυσμού που βρέθηκε στην πλατεία του χωριού μια Κυριακή μεσημέρι, τότε η θετικότητα στο χωριό μπορεί και να είναι μεγαλύτερη του 20%.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων δεν έχει καμία αξία όταν στερείται πλαισίου. Ομοίως είναι απολύτως παραπλανητικές δηλώσεις του τύπου «20% μείωση των κρουσμάτων στην τάδε περιοχή», αφού ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούνται και ο οποίος (σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες του ΕΟΔΥ) είναι μειωμένος κάθε Σαββατοκύριακο(!).

Στις 24 Νοεμβρίου, το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε μια διεξοδική ανάλυση των παραμέτρων επιτυχίας στην αντιμετώπιση της COVID-19. Σε αυτή επισημαίνεται (μεταξύ άλλων) ότι στις 10 επιτυχέστερες χώρες (κατά σειρά: Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Κίνα, Δανία, Βιετνάμ), τουλάχιστον οι 8 βάσισαν την επιτυχία τους όχι στην πυγμή αλλά στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τις κυβερνήσεις τους και πως η διαφάνεια των δεδομένων επέτρεπε στους πολίτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση και να υιοθετούν την αρμόζουσα συμπεριφορά.

Η επιτυχής έκβαση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας αποδεικνύει τη δυνατότητά μας να το ξανακάνουμε. Η διαφάνεια των στοιχείων και η αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων που ανατρέπονται άρδην την επομένη, θα ενίσχυε την κοινή προσπάθεια.

Sports in

Παράταση σε πληρωμές φόρων που έληγαν στις 30 Απριλίου

Παράταση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, ΦΠΑ, τελών και βεβαιωμένων οφειλών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024