ΕΛΣΤΑΤ : Ύφεση 11,7% στο γ’ τρίμηνο του 2020
Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση του τουρισμού
Η κατάρρευση του τουρισμού αποτυπώνεται στα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία εμφάνισε διψήφια ύφεση της τάξεως του 11,7%.
Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση του τουρισμού καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφανίστηκαν να υποχωρούν κατά 44,9%.
Αντίθετα, η καταναλωτική δαπάνη άντεξε σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%.
Με βάση και αυτά τα στοιχεία η ύφεση της οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες διαμορφώνεται σε 8,5%.
Μιλούν τα νούμερα
Η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.
Τριμηνιαίες μεταβολές
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
– Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.
- Αίγυπτος – Νιγηρία 0-0 (2-4 πεν.): Στην 3η θέση του Κόπα Άφρικα η ομάδα του Μπρούνο
- Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου
- Ζελένσκι για συνάντηση ΗΠΑ – Ουκρανίας: Eναπόκειται στους εταίρους μας αν θα προχωρήσει η διπλωματία
- Βλάχος: «Η προσοχή μας είναι στην Ιταλία» – Χαλυβόπουλος: «Μεγάλος στόχος το χρυσό» (vid)
- Πετράλωνα: Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν
- Η ΕΕ προτρέπει τη βαριά βιομηχανία να στηρίξει το brand «Made in Europe»







