Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως τα sex toys μας προετοιμάζουν για τα sex robots;

Μήπως τα sex toys μας προετοιμάζουν για τα sex robots;

Φυσικά και ναι. Όμως τα ρομπότ του σεξ που θα πωλούνται ευρέως τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα σεξουαλικά βοηθήματα.

Δονητές, εσώρουχα με ενσωμετωμένους δονητές, σφήνες, ομοιώματα πέους σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, οι πατροπαράδοτες χειροπέδες, τα μαστίγια και οι πρωκτικές μπίλιες ανέβασαν τα τεέυταία χρόνια το «κασέ» τους στην ελληνική αγορά.

Κάτι οι 50 αποχρώσεις του Γκρι, κάτι η απελευθέρωση που φυσά όλο και δυνατότερα, οι ιδιοκτήτες των sex shop βλέπουν ακόμα και straight άντρες να θέλουν να πειραματιστούν στο σεξ.

Από τα sex toys, όμως, περνάμε ήδη στα sex robots. Και τα ρομπότ, φυσικά, δεν είναι απλώς βοηθήματα, είναι ό, τι κοντινότερο σε σεξουαλικό σύντροφο, μετά τον άνθρωπο. Έχουν ήδη γίνει έρευνες και προβληθεί σχετικά ντοκιμαντέρ που δείχνουν στάδια της κατασκευής τους, αλλά και μερικά από τα εκατοντάδες πράγματα τα οποία είναι προγραμματισμένα να εκτελούν.

Ρομπότ για λίγους

Πολλά σεξουαλικά ρομπότ διαφημίζονται ήδη στο διαδίκτυο. Μια αμερικανική εταιρεία, η Realrobitix, έχει ανεβάσει ένα βίντεο με το οποίο διαφημίζει το Harmony, ένα ρομπότ που κοστίζει μεταξύ 8.000 και 10.000 δολαρίων.

Πρόκειται για μια κούκλα σε φυσικό μέγεθος και μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια της, που κουνά μάτια, λαιμό αλλά και τα χείλη της καθώς μιλάει.

Μιλώντας με σκωτσέζικη προφορά, το μοντέλο λέει: «Αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, θα λάβεις απόλαυση και ευχαρίστηση». Σύμφωνα με τον δημιουργό της και CEO της εταιρείας κατασκευής της, Matt McMullen, η τεχνητή νοημοσύνη με την οποία είναι εφοδιασμένη η Harmony «της» επιτρέπει να αναπτύξει μια σχέση με τον ιδιοκτήτη της. «Θυμάται πράγματα για σένα, τι σου αρέσει, τι απεχθάνεσαι αλλά και τις εμπειρίες σου», λέει ο McMullen.

H Kathleen Richardson, καθηγήτρια Ηθικής και Πολιτισμού Ρομπότ και ΑΙ στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Leicester, θεωρεί ότι αυτού του είδους το μάρκετινγκ πρέπει να κηρυχτεί παράνομο.

«Αυτές οι εταιρείες βασίζονται στο εξής: «δεν έχεις κοπέλα; Δεν έχεις αληθινό σύντροφο; Μην ανησυχείς, θα φτιάξουμε ένα ρομπότ για σένα!» και αυτό είναι κάπως ανησυχητικό», λέει η καθηγήτρια. «Η σχέση με μια σύντροφο βασίζεται στην οικειότητα, την αφοσίωση και την αμοιβαιότητα. Αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μηχανήματα», επισημαίνει.

Η Richardson συμβουλεύει, μάλιστα, μια ομάδα πίεσης με στόχο την εποπτεία αυτών των προϊόντων. Η εκστρατεία κατά των sex robots συνεργάζεται με ειδικούς της αστυνομίας προκειμένου να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τον ισχυρισμό ότι τα ρομπότ συντροφιάς μπορούν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Προχωράμε σε ένα μέλλον όπου η ιδέα των γυναικών ως σεξουαλικά αντικείμενα θεωρείται όλο και πιο φυσιολογική;», αναρωτιέται.
Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα σε μια αληθινή σχέση του πρέπει να την αντιμετωπίζει ερχόμενος σε επαφή αλλά με άλλους ανθρώπους και όχι θεωρώντας φυσιολογική την ιδέα ότι το να έχεις ένα ρομπότ στη ζωή σου είναι το ίδιο καλό όσο και έναν άλλο άνθρωπο».

Πόσο νόμιμο θα ήταν ένα ρομπότ-παιδί;

Στη χρήση των ρομπότ του σεξ πρέπει να τεθούν όρια, συζητούν οι ειδικοί.  Ας πούμε, η δημιουργία τέτοιων ρομπότ που θα μοιάζουν με παιδιά. Το σοβαρό ζήτημα αναδεικνύει μια νέα έκθεση από το Ίδρυμα Υπεύθυνης Ρομποτικής στη Χάγη, που καλεί την κοινωνία να θέσει σε δημόσιο διάλογο την προοπτική των μελλοντικών ρομπότ για σεξ.

Προς το παρόν, λίγες εταιρείες (Android Love Doll, Sex Bot, True Companion, Abyss Creations, Sinthetics, Trottla κ.α.) παράγουν απλές ανθρωποειδείς ρομποτικές κούκλες προοριζόμενες για σεξουαλική χρήση. Επειδή οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν τα σχετικά στοιχεία, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σήμερα κατέχουν τέτοια μηχανήματα (συνήθως με θηλυκή μορφή), με τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ περίπου.

Όμως σε κάθε περίπτωση-όπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Το σεξουαλικό μέλλον μας με τα ρομπότ»- είναι θέμα χρόνου να υπάρξει «έκρηξη» του αριθμού τόσο των ρομπότ όσο και των χρηστών τους, καθώς ωριμάζει η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Νόελ Σάρκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι έφθασε η ώρα η κοινωνία να αφυπνισθεί στη νέα πραγματικότητα, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα κάνουν σεξ.

«Όσοι χαράζουν πολιτική και το ευρύ κοινό πρέπει να αποφασίσουν τι θα είναι αποδεκτό και επιτρεπτό. Πρέπει να σκεφτούμε ως κοινωνία τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το ζήτημα. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις, απλώς θέτω τις ερωτήσεις», τόνισε.

Μετά τις γνωστές ρεαλιστικές κούκλες με δέρμα σιλικόνης, που διατίθενται σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα σεξουαλικών ειδών, το επόμενο βήμα είναι οι κούκλες που κινούνται και μιλάνε. Το μεθεπόμενο θα είναι οι κούκλες αυτές του σεξ να είναι δεόντως έξυπνες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους και ποιος ξέρει τι άλλο έπεται.

Θα μπορέσει να μας ερωτευτεί πραγματικά ένα ρομπότ;

Η έκθεση θεωρεί πιθανή τη χρήση τέτοιων ρομπότ σε οίκους ανοχής σε ρόλο ιερόδουλων, στα σπίτια σε ρόλο σεξουαλικού συντρόφου για μοναχικούς και ηλικιωμένους, σε κλινικές σε ρόλο σεξουαλικού «θεραπευτή» βιαστών ή παιδόφιλων, αλλά και άλλων ανθρώπων όπως ατόμων με αναπηρίες ή ψυχοσεξουαλικά προβήματα. Η έκθεση θέτει το ερώτημα αν τα σεξουαλικά ρομπότ όντως θα μειώσουν τους βιασμούς γυναικών και τις κακοποιήσεις παιδιών ή αντίθετα αν θα επιτείνουν το πρόβλημα. Μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει, αποτελεί η πιθανότητα δημιουργίας σεξουαλικών ρομπότ με μορφή παιδιού.

Ήδη υπάρχουν τέτοιες ιαπωνικές «κούκλες» και ένα καναδικό δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο η κατοχή τους είναι νόμιμη ή όχι. Στην Ασία υπάρχουν ήδη οίκοι ανοχής που χρησιμοποιούν κούκλες του σεξ αντί για κανονικές γυναίκες. Η έκθεση ζητά την πλήρη απαγόρευση κάθε σεξουαλικού ρομπότ με μορφή παιδιού, καθώς και την απαγόρευση του ρομποτικού «βιασμού». Αποτελεί ερώτημα πάντως το πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει όντως σεξουαλικά ρομπότ που θα μιμούνται πειστικά την κίνηση και την ομιλία των ανθρώπων ή ακόμη και τα συναισθήματά τους. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο τα σεξουαλικά ρομπότ θα εξαπλωθούν ευρέως ή η χρήση τους θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη.

Έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης, δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανδρών και το ένα τρίτο των γυναικών υποστηρίζουν κατ’ αρχήν τη χρήση των σεξουαλικών ρομπότ. Μερικοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι και τα ρομπότ θα φθάσουν να ερωτεύονται μεταξύ τους, ενώ άλλοι δεν προβλέπουν τίποτε περισσότερο από μια πιο προχωρημένη πορνογραφική σχέση, καθώς θεωρούν ότι ένα ρομπότ ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιγυρίσει πραγματικά συναισθήματα σε έναν άνθρωπο, αλλά πάντα θα υποκρίνεται.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024