Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
John McCracken : Μυστηριώδης μονόλιθος ανακαλύπτεται και ξεσηκώνει θεωρίες για τον γλύπτη

John McCracken : Μυστηριώδης μονόλιθος ανακαλύπτεται και ξεσηκώνει θεωρίες για τον γλύπτη

Μια ψηλή, ασημί φέτα από μέταλλο, ύψους περίπου 3 μέτρων με μια περίεργη αύρα, βρίσκεται στα φαράγγια του ερυθρού βράχου της ερήμου της Γιούτα

Ένας μονόλιθος που ανακαλύφθηκε στη Γιούτα, ήταν αρκετός για να ξεσηκώσει θεωρίες και συνωμοσίες…

Ο John McCracken έκανε αυτό το μονόλιθο στη Γιούτα;

Είναι ένα αίνιγμα, τυλιγμένο σε ένα μυστήριο, θαμμένο στην έρημο: ο έμπορος των έργων του λέει ναι. Ο γιος του λέει ίσως. Οι φίλοι του καλλιτέχνη, όπως ο Ed Ruscha, λένε ότι με κανένα τρόπο ο γλύπτης δημιούργησε αυτό το ψηλό, ασημί αντικείμενο.

Οι θεωρίες περιστρέφονται γύρω από τον μυστηριώδη μεταλλικό μονόλιθο που βρέθηκε στη νοτιοανατολική Γιούτα από κρατικούς υπαλλήλους.

Ο David Zwirner είπε ότι μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπος με το «Fair» το 2011, του John McCracken, ενός μονολίθου από ανοξείδωτο ατσάλι που εκτίθεται τώρα στη γκαλερί Zwirner στην West 20th Street στο Μανχάταν.

Αρχικά ακούστηκε σα σκηνή από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Μια ψηλή, ασημί φέτα από μέταλλο, ύψους περίπου 3 μέτρων ν με μια περίεργη αύρα, βρίσκεται στα φαράγγια των ερυθρών βράχων της ερήμου της Γιούτα.

Οι κρατικοί υπάλληλοι που το βρήκαν κατά την έρευνα που έκαναν στην περιοχή για άγρια ζώα λένε ότι δεν έχουν ιδέα ποιος μετέφερε την μεταλλική  πλάκα στην μέση του πουθενά. Και έκτοτε, το αίνιγμα είναι πώς έφτασε μέχρι εκεί.

Υποθέσεις

Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν πρόκειταιγια έργο εξωγήινων. Άλλοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα αφιέρωμα στον μονόλιθο του «2001: A Space Odyssey».

Αλλά το πιο δελεαστικό είναι  ότι θα μπορούσε να είναι το έργο του John McCracken, ενός μινιμαλιστικού γλύπτη με πάθος για την επιστημονική φαντασία που πέθανε το 2011.

Η γκαλερί David Zwirner, η οποία έχει εκθέσει το έργο του καλλιτέχνη από το 1997 και αντιπροσωπεύει τα έργα του, ισχυρίστηκε ότι ο μονόλιθος μυστηρίου είναι ξεκάθαρα του McCracken.

Ένα μόνο πρόβλημα: Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, ο McCracken το έβαλε χωρίς να το αναφέρει ποτέ ούτε στον γκαλερίστα του, ούτε στους φίλους του.

Τώρα οι περισσότεροι στον κόσμο της τέχνης είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η ιστορία είναι εύλογη ή μια αστεία φάρσα.

Ο γιος του καλλιτέχνη, ο Patrick McCracken, παραμένει εντελώς μπερδεμένος από τον μονόλιθο. Αλλά όταν άκουσε τις ειδήσεις, σκέφτηκε ένα βράδυ τον Μάιο του 2002, όταν ο πατέρας του ζούσε στο Medanales, Ν.Μ., σε ένα μικρό σπίτι με θέα στα φαράγγια.

«Στεκόμασταν έξω κοιτάζοντας τα αστέρια και είπε κάτι σχετικά με το ότι θα ήθελε να αφήσει ένα έργο τέχνης του σε απομακρυσμένο μέρος για να ανακαλυφθεί αργότερα», θυμήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Σκέφτηκε ότι ο πατέρας του αστειεύτηκε;

«Νόμιζα ότι θα έκανε κάτι», είπε. «Εμπνεύστηκε από την ιδέα των ξένων επισκεπτών να αφήνουν αντικείμενα που μοιάζουν με το έργο του ή ότι το έργο του μοιάζει με κάτι αντίστοιχο. Αυτή η ανακάλυψη ενός μονόλιθου κομματιού – συμβαδίζει πολύ με το καλλιτεχνικό του όραμα».

Ένας φωτογράφος που ζει στο Σαν Φρανσίσκο, ο νεότερος McCracken πρόσθεσε: «Δεν ήταν ο μέσος τύπος πατέρα. Πίστευε εκ των προτέρων σε εξωγήινους που μπορούσαν να επισκεφθούν τη γη. Στο μυαλό του, αυτοί οι εξωγήινοι επισκέπτονταν τη Γη για πολύ καιρό και δεν ήταν κακοί. Ήθελαν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να περάσει αυτή τη στιγμή της εξέλιξής μας, όπου το μόνο που κάνουμε είναι να πολεμάμε ο ένας τον άλλον».

Ο McCracken, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, γιος ενός κτηνοτρόφου, ήταν ένας αξέχαστος χαρακτήρας, ένας ψηλός, όμορφος άντρας με διαπεραστικά χαρακτηριστικά μάτια που φαινόταν να κοιτάζει πολύ μακριά στον ήλιο.

Τα ενδιαφέροντά του ήταν σαφώς γαλαξιακά. Ένας άπληστος αναγνώστης της επιστημονικής φαντασίας, πίστευε στο ταξίδι στο χρόνο και στην εξωγήινη ζωή. Ήταν φίλος του ηθοποιού Leonard Nimoy, του ήρωα του «Star Trek» ο οποίος ήταν και συλλέκτης του έργου του McCracken.

Πηγή: nytimes.com

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024