Βατόπουλος : Πιθανόν η άρση του lockdown να γίνει ανά περιοχή – Το πρόβλημα μετατοπίζεται στην επαρχία
Ο κ. Βατόπουλος, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η άρση του lockdown, να γίνει ανά περιοχή, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόβλημα με τη διασπορά του κοροναϊού έχει μετατοπιστεί στην επαρχία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι επιδίωξη της Επιτροπής, είναι στις 7 Δεκεμβρίου, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό, ωστόσο πρόσθεσε πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα μία με δύο εβδομάδες ακόμα.
Τόνισε εξάλλου, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
Στο τραπέζι το σενάριο για lockdown «δύο ταχυτήτων»
Αναλυτικότερα ο κ. Βατόπουλος, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας.
Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ίσως να είναι πενταπλάσιος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων»
Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό.
Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στον Σκάι, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
- Marfin: Ανώνυμη καταγγελία στο ελληνικό FBI η αφορμή για την ανάσυρση της δικογραφίας
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μπόνγκα (pic)
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
















































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442