Οστά που ανήκουν σε γυναίκα εντοπίστηκαν το 2019 κάτω από το μαρμάρινο δάπεδο βυζαντινού ναού στο Αγιον Ορος
Η ανθρωπολόγος Λορα Ουίν Αντίκα, που εξέτασε τα ευρήματα, ένιωσε έκπληξη Κάποια οστά ήταν τόσο μικρά και ντελικάτα, που σίγουρα δεν ανήκαν σε ανδρικό σώμα.
«Ανάμεσά τους ένας πήχυς, ένα οστό κνήμης και ένα ιερό οστό, που διαφέραν στη μορφολογία τους. Κάποια ανήκαν σαφώς σε άνδρες. Ομως τα τρία αυτά οστά είχαν μεγέθη που ταιριάζαν αποκλειστικά σε γυναίκα. Ηταν εμφανώς διαφορετικά σε μέγεθος», εξηγεί η ερευνήτρια.
Τα οστά είχαν μεταφερθεί προφανώς στον τόπο που εντοπίστηκαν, από τους αρχικούς τους τάφους, με πολύ μεγάλη φροντίδα. Με έκδηλη απορία για την προέλευσή τους, η Ιερά Μονή Παντοκράτορο, όπου ανήκει ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ζήτησε τη χρονολόγηση των ευρημάτων με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.
Πρώτη φορά
Ο αρχιτέκτων που ανέλαβε την ανακαίνιση του βυζαντινού ναού και εντόπισε πρώτος τα οστά, Φαίδων Χατζηαντωνίου, τόνισε ότι «αν επαληθευτεί ότι τα οστά ανήκουν σε γυναίκα, θα είναι η πρώτη φορά που θα μάθουμε ότι μια γυναίκα ενταφιάστηκε στο Αγιον Ορος. Κάποιες φορές, κατά τις επιθέσεις πειρατών ή άλλων εισβολέων, οι μοναχοί ανοίγαν τις θύρες σε γυναίκες. Ομως αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Υπάρχει ένας θρύλος για κάποιον βασιλέα της Σερβίας που υποτίθεται ότι έφερε τη γυναίκα του στο Αγιον Ορος. Ομως διαρκώς την κουβαλούσαν και δεν της επιτράπηκε να πατήσει τα πόδια της σε αθωνικό έδαφος. Σε όλες τις αίθουσες των μοναστηριών είχαν τοποθετηθεί χαλιά ώστε να μην αγγίξει το έδαφος», λέει, και συνεχίζει τονίζοντας ότι επί 40 χρόνια εργάζεται στο Αγιον Ορος και ουδέποτε συνάντησε κάτι τέτοιο.
ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών, παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό ταξίδι σε πολιτιστικά μνημεία της Eλλάδας!
Αυτή την εβδομάδα: Αγιον Ορος. Ξενάγηση σε έναν ιδιαίτερο χώρο της ελληνικής γης, μοναδικής ομορφιάς και ιεροσύνης.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που είδα οστά θαμμένα κάτω από το δάπεδο ναού και αμέσως κάλεσα τη Λόρα. Πιστεύω ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν σημαντικοί για το μοναστήρι, δεν θα βρίσκονταν εδώ».
Οπως επισημαίνει η Λόρα Ουίν Αντίκα, τουλάχιστον επτά άτομα είχαν ταφεί στο σημείο. Δεν βρέθηκαν κρανία, αλλά επτά σιαγόνες. «Αυτές οι ταφές, μετά τη μεταφορά των οστών από άλλο σημείο, είναι δύσκολες να αποκρυπτογραφηθούν γιατί πολλές πληροφορίες έχουν χαθεί. Είναι, όμως, βέβαιο ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν σημαντικοί για να ενταφιαστούν κάτω από τα δάπεδα του ναού».
Παραμένει άγνωστο πού ήταν οι αρχικοί τους τάφοι, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μεταφορά τους έγινε με μεγάλη προσοχή, καθώς είχαν μεταφερθεί και πολύ μικρά οστά, που θα μπορούσαν να έχουν χαθεί.
«Η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε προ πολλού να έχει παραιτηθεί, διότι είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα και την αξιόποινη δράση» τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καταδικάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ για τις υποκλοπές λέει χαρακτηριστικά ότι δεν απαιτείται επιπλέον απόδειξη από τον Ντίλιαν της Intellexa για να επιβεβαιωθεί η κακουργηματική δράση της κυβέρνησης. Ισχυρίζεται ότι οι υποκλοπές συνεχίστηκαν έως το 2024 με τον Μητσοτάκη να υποκαθιστά τον «βοηθό εκπλήρωσης του ωτακουστή πρωθυπουργού» Γρ.Δημητριάδη με τον Γ.Μυλωνάκη. Χειμαρρώδης κατακρίνει τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στο Ιράν και μιλά για το πολιτικό σκηνικό.
Κοινοβουλευτικές πηγές διευκρινίζουν για τη νέα δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «η διαδρομή είναι ξεκάθαρη, πηγαίνει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ακολούθως στον υπουργό Δικαιοσύνης, κι εκείνος θα στείλει αντίγραφο στη Βουλή με διαβιβαστικό»
«Πρέπει να εξισορροπήσω τον ρόλο του πατέρα και τη λογική του δικηγόρου» σημείωσε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, σχολιάζοντας το «διπλό» του ρόλο στο δικαστήριο για τα Τέμπη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία καταγγέλλει απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κυβέρνηση συνολικά, αλλά και από τον ίδιο τον «κρυπτόμενο πρωθυπουργό»
«Εύχομαι να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς να γλιτώσει κανένας, για να δικαιωθούν οι 57 που τόσο βίαια έφυγαν στα Τέμπη και όσοι μπαινοβγαίνουν σε χειρουργεία και ψυχιατρεία» είπε ο Διονύσης Γεωργιάδης
«Πρόσφερε σε όλη της τη ζωή αγκαλιά και αγάπη σε ορφανές παιδικές ψυχούλες και της αξίζει αιώνια η ευγνωμοσύνη μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη για την απώλεια της Ζωής Δανιηλίδου.