Μήνυμα… στις ΗΠΑ έστειλε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από το βήμα του 12ου Διεθνούς Φόρουμ Ασφαλείας στο Χάλιφαξ, το οποίο παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μήνυμα… στις ΗΠΑ έστειλε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από το βήμα του 12ου Διεθνούς Φόρουμ Ασφαλείας στο Χάλιφαξ, το οποίο παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Να αποφεύγουμε» τις απειλές

«Πρέπει να αποφεύγουμε την απειλητική γλώσσα και δηλώσεις για κυρώσεις στην αντιμετώπιση των διαφορών» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε ορισμένα προβλήματα, όπως είπε, που επισκιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ διατηρούν διαρκή συμμαχία, ριζωμένη σε σχέσεις στρατηγικής σημασίας για μια περίοδο σχεδόν 70 ετών. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε στενά με τους συναδέλφους μας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

»Είναι προφανές ότι ορισμένα γνωστά προβλήματα επισκιάζουν τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Η προμήθεια των S-400 προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα. Θα ήθελα να δηλώσω ότι η πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε αεροπορική και πυραυλική άμυνα μόνο για τα 83 εκατομμύρια τούρκους πολίτες και τη χώρα μας» υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Αναφερόμενος στους αμερικανικούς φόβους για την ασφάλεια των δυτικών στρατιωτικών δικτύων εξαιτίας της ανάπτυξης των S-400 στην τουρκική επκράτεια είπε:

«Η ασφάλεια της τεχνολογίας των αμερικανικών F-35 που μέρος της εξαρτάται από την Τουρκία είναι σίγουρα σημαντική. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για αυτό το ζήτημα, αλλά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες.

«Βάσει των κοινών μας αξιών»

«Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να αποφύγουμε την απειλητική γλώσσα και τη ρητορική επιβολής κυρώσεων όταν αντιμετωπίζουμε διαφωνίες μεταξύ δύο συμμάχων με παρελθόν 70 ετών» πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμια δύναμη και η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να αλληλοσυμπληρώνονται. Πιστεύω ότι οι δεσμοί της συμμαχίας μας, βάσει των κοινών μας αξιών και των μακροπρόθεσμων κοινών συμφερόντων, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στην ειρήνη και την ασφάλεια» κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: Sözcü, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr