Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας : Η Αγκυρα έχει δημιουργήσει «εκρηκτική κατάσταση» στην Αν. Μεσόγειο

Δένδιας : Η Αγκυρα έχει δημιουργήσει «εκρηκτική κατάσταση» στην Αν. Μεσόγειο

Ο κ. Δένδιας αντέταξε πως η Ελλάδα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή

Τη σημασία της ενέργειας ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα προέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική «Ενεργειακή διπλωματία σε ταραγμένους καιρούς» (Energy diplomacy in turbulent times).

Παράλληλα, καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αναλυτικότερα, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχές που υπερκαλύπτονται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να εκτελεί παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας έτσι το Δίκαιο της Θάλασσας, με παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε μια πόλη (Βαρώσια) την οποία η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 μετέτρεψε σε φάντασμα.

Ο κ. Δένδιας αντέταξε πως η Ελλάδα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό καταδεικνύουν τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που προωθεί η χώρα, όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άλλες χώρες, επισήμανε.

Σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το EastMed Gas Forum, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ως διεθνής οργανισμός, χαίρει θετικής ανταπόκρισης και από άλλους σημαίνοντες διεθνείς δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που πρόσφατα συνήψε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και η πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, αλλά και οι ανάλογες συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι συνεργατικές πρωτοβουλίες στην περιοχή είναι ανοικτές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό, βέβαια, όχι μόνον στα λόγια, αλλά και έμπρακτα.

Δυστυχώς, παρατήρησε, η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως πρόσχημα για να προωθήσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες στην περιοχή, μη διστάζοντας να διακινδυνεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, περιφρονώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, με προκλητική και κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, με στρατιωτική ανάμιξη στις κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, με επιθετική ρητορική ή εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση και τη θρησκεία.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης πως η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αντί για ευκαιρία προσέγγισης και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, ως ευκαιρία εκβιασμού της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη δήθεν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι θύματα της τουρκικής επεκτατικής ατζέντας. Και δεν μπορεί κανείς να επικεντρώνει στον ενεργειακό τομέα παραγνωρίζοντας το βασικό ζήτημα, της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις δυνατότητες για πρόοδο, ανάπτυξη και σταθερότητα που προσφέρει η ενέργεια όταν επιλέγεται η οδός της διπλωματίας, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου, κατ’ αντιδιαστολή με την προοπτική διεύρυνσης των ανισοτήτων και διακινδύνευσης της ειρήνης από μονομερή επιδίωξη τετελεσμένων και διπλωματία των κανονιοφόρων.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024