Ποιος θα το κρίνει και τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, γράφει η Telegraph.
Εκτός από την έγκριση η οποία θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ΄όσο περιμέναμε, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ουσιαστικά πως οι Βρετανοί μπορεί να λάβουν το αμερικάνικο εμβόλιο πριν από τις…. ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) θα ξεκινήσει για χάρη της Βρετανίας σύντομα επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer, αφού του ζητήθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να αξιολογήσει το αμερικανικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Telegraph δεν αποκλείεται η αρμόδια αρχή να δώσει το «πράσινο φως»για την κυκλοφορία του εμβολίου στην Βρετανία την ερχόμενη εβδομάδα.

Και καθώς ο MHRA θα αρχίσει να εκτιμά το εμβόλιο της Pfizer από στιγμή σε στιγμή, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αναμένεται να ξεκινήσει την δική της αξιολόγηση πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις o FDA δώσει το πράσινο φως, τότε θα ξεκίνησει σχεδόν αμέσως η κυκλοφορία του εμβολίου.
Από την άλλη πλευρά, οι βρετανοί δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, καθώς όπως αναφέρουν η διαδικασία αξιολόγησης θα διαρκέσει όσο χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων εμβολιαστούν.

Με λίγα λόγια η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα στη Βρετανία, ωστόσο φαίνεται να είναι όλα έτοιμα στις ΗΠΑ ώστε όταν δωθεί το πράσινο φως το εμβόλιο να φτάσει αστραπιαία στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανή η έγκριση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του χρόνου

Σημειώνεται πως ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

Ο EMA, με έδρα το Αμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP

«Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή. Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr