Είναι πολλά, πια, τα ζευγάρια εκείνα που θεωρούν περιττό το στάδιο της πρότασης γάμου-και, βέβαια, αυτό της αποδοχής της πρότασης. Έτσι, παντρεύονται απευθείας και κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη.

Η Αμερικανίδα καθηγήτρια κοινωνιολογίας Ellen Lamont κρίνει ότι η «πατροπαράδοτη πρόταση γάμου από μεριάς του άντρα, την οποία η γυναίκα αποδέχεται ενισχύει την ανισότητα μεταξύ των φύλων».

Η (ετεροφυλοφιλική) παράδοση της πρότασης γάμου είναι αρκετά παλιά και γι΄αυτό ίσως ακόμα κραταιή: από την αρχαία Ρώμη, μέχρι σήμερα θεωρείται απαράβατο βήμα πριν τον γάμο και η κουλτούρα που κυριαρχεί μέσα από mainstream ταινίες και διαφημιστικά σποτ φαίνεται πως καλλιεργούν στα κορίτσια την πρόταση γάμου ως όνειρο και ίσως στόχο ζωής.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό τείνει να αλλάξει. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να μοιραστούν τις ζωές τους, κάνουν skip στο βήμα αυτό. Η έρευνα της Lamont έδειξε ότι ο γάμος, πλέον, έρχεται ως απότοκο συζητήσεων, αλλά και ενός κοινού προγραμματισμού ζωής.

Ως προς τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι αρεκτά αυτά που δεν επιθυμούν να επαναλάβουν ένα «straight στερεότυπο» και ένας ή μία από τα δύο μέρη του ζεύγους να…γονατίσει ή να αναλάβει την αγορά κάποιου ακριβού κοσμήματος. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που ισχύει καθολικά, ούτε όλες και όλοι βρίσκουν σεξιστικό και παλιομοδίτικο το ένας μέρος της σχέσης να φορά ένα δαχτυλίδι ως επισφράγιση του «ναι» του στο άλλο μέρος της σχέσης.

Ο γάμος ως κοινή απόφαση και όχι ως ρομαντικό επιστέγασμα μιας στιγμής φαίνεται πως μπορεί και να έχει πιο σταθερά θεμέλια. Είναι προϊόν σκέψης και έχει προκύψει, συνήθως, μετά από κάποιες σημαντικές και ώριμες αποφάσεις από μεριάς του ζευγαριού.

Φυσικά, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της πρότασης, είναι λογικό και η τελετή του γάμου να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: πιο απλή, με λιγότερους καλεσμένους, λιγότερα έξοδα, λιγότερη επίδειξη, περισσότερη ουσία.

Όλα αυτά, βέβαια, κορωναϊού επιτρέποντος. Προς το παρόν, οι αποφάσεις για έναρξη συζυγικής ζωής έχουν μπει σε παύση ή μετατίθενται για…αργότερα.

Με ή χωρίς ρομαντζάδες και προτάσεις γάμου, είναι σημαντικό για κάθε ζευγάρι να το ζήσει όπως το έχει ονειρευτεί. Συχνά, όμως, τα όνειρά μας δεν είναι όσο δικά μας θα θέλαμε να πιστεύουμε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr