Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραχώρησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. 

«Δεν υπάρχει δικαιολογία. Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που ή θα περάσουμε απέναντι ή θα μείνουμε στάσιμοι στο ίδιο βαλτωμένο τοπίο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αλλάζει η ποδοσφαιρική δομή, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν όσα υποδεικνύει η Μελέτη: Δομή και εκλογές της ΕΠΟ, αρμοδιότητες εκτελεστικής επιτροπής, αρμοδιότητες προέδρου, καθεστώς επιτροπών και ξεκαθαρίζει η διαιτησία», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ Σπορ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Χρειάζεται να γίνει συμφωνία κυρίων και μια ξεκάθαρη προσπάθεια από όλες τις πλευρές να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ειδικά τώρα που έχουμε και οδηγό τη Μελέτη. Στην τηλεδιάσκεψη της παρουσίασής της τόνισα ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να πει «δεν ήξερα» ή «είναι ευθύνη ενός αποκλειστικά». Δεν υπάρχει δικαιολογία. Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που ή θα περάσουμε απέναντι ή θα μείνουμε στάσιμοι στο ίδιο βαλτωμένο τοπίο.

Ως Πολιτεία έχουμε ξεκάθαρα πει τη θετική γνώμη μας δημόσια ,σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεχωρίζοντας τα σημεία που μας αφορούν να υλοποιήσουμε άμεσα και πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι μας ζητούν στο χρονοδιάγραμμα. Ζητούμε από FIFA/UEFA, ΕΠΟ και Λίγκες να δεσμευτούν ότι θα πράξουν το ίδιο.

Αλλάζει η ποδοσφαιρική δομή, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν όσα υποδεικνύει η Μελέτη: Δομή και εκλογές της ΕΠΟ, αρμοδιότητες εκτελεστικής επιτροπής, αρμοδιότητες προέδρου, καθεστώς επιτροπών, ξεκαθαρίζει η διαιτησία, πως θα γίνεται η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και η συμμετοχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θέτει στη συζήτηση τους προπονητές που είναι και δική μας επιδίωξη, συζητά για Ενωση κι εκπαίδευση προπονητών πολύ σωστά. Τώρα κι εμείς τρέχουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα τακτοποιεί το χάος των προπονητών.

Έχει μια σειρά παρατηρήσεων εύστοχων στα κακώς κείμενα που επικρατούν στους κόλπους της ΕΠΟ, μια σειρά από προτάσεις με στοιχεία που κατέγραψαν FIFA/UEFA από άλλες ομοσπονδίες που λειτουργούν καλύτερα. Και αυτές, βέβαια, έχουν ευθύνες, διότι ήταν εδώ τόσα χρόνια ως τοποτηρητές και κατάφεραν ελάχιστα πράγματα.

Το κομμάτι που αφορά την πολιτεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι θεσμικοί που έχουν ευθύνη.

Η Μελέτη που παραλάβαμε από FIFA/UEFA είναι εξαιρετικό εργαλείο. Τους ευχαριστούμε γιατί έκαναν δουλειά επί πολλούς μήνες για να μας παραδώσουν μια πρόταση ολοκληρωμένη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Είμαι πολύ χαρούμενος για την υλοποίησή της, συνδέεται και με την Ολιστική Μελέτη. Η Σύμβαση Μακόλιν και η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, που απορρέσει απ’ αυτήν ήταν 5 χρόνια στο συρτάρι των υπουργών αθλητισμού. Η χώρα είχε υπογράψει από το ‘14 τη Σύμβαση. Θα έπρεπε την αμέσως επόμενη στιγμή να δημιουργηθεί ο μηχανισμός.

Δεν είναι εύκολο αλλά το κάναμε γιατί είναι και προτεραιότητα της κυβέρνησης: Δεν νοείται αθλητισμός με τις δυο ασθένειες, το ντόπινγκ και τη χειραγώγηση, να τις αφήνουμε να εξελίσσονται και να είμαστε παρατηρητές

Χαίρομαι που η Ολιστική μιλάει στα κεφάλαιά της για σύστημα ελέγχου ντόπινγκ, που και εκεί έχουμε ήδη προχωρήσει και καταφέρει να καλύψουμε κενό 1,5 χρόνου. Σε ελάχιστο χρόνο είμασταν συνεπείς στις υποδείξεις της WADA και πριν τρεις βδομάδες λάβαμε συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της WADA. Σε λίγες μέρες θα έχουμε έτοιμα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Οργανισμός με δομή, προϋπολογισμό και εγκαταστάσεις στην καρδιά του ΟΑΚΑ.

Δεν με απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θίγονται απ’ αυτά, από το νοικοκύρεμα και στον τομέα των χειραγωγημένων αγώνων, του ντόπινγκ κ.λπ. Αναγνωρίζω και εισπράττω το πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να κάνουμε το σωστό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ SUPER LEAGUE 1 KAI BASKET LEAGUE

Το βόλεϊ το στηρίζουμε. Άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις της Λίγκας, της Ομοσπονδίας, των αθλητών και των αθλητριών. Εχω επιχειρηματολογήσει στους λοιμωξιολόγους, αλλά όλα κινούνται με τις υποδείξεις τους, διότι σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι κρίνει. Στην παρούσα φάση το κρίνω δύσκολο, όμως από τη μεριά μου υπάρχει επιμονή με επιχειρήματα στους αρμοδίους. Δεν θα ξεπεράσουμε όμως τους ειδικούς. Ο καθένας στο γήπεδό του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΔΡΕΣ

Είναι υποχρέωση σε κάθε αθλητική εγκατάσταση να το έχει προβλέψει. Είναι αυτονόητο, αλλά στη χώρα μας οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν άδειες, λειτουργούν με προσωρινές κι αυτό είν

αι ένα χρόνιο πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε. Καταγράφουμε όλα τα δεδομένα των αθλητικών υποδομών στην πλατφόρμα «Πέλοπας», που δημιουργήσαμε διότι δεν υπήρχε συνολική καταγραφή της εικόνας σε όλη τη χώρα και έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διεκδικήσουμε χρήματα με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να απαντήσουμε στα αυτονόητα που δεν έχουν γίνει.

ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ:

Μεγάλη ικανοποίηση που το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στην Ελλάδα, στη Ραφήνα, θα είναι γεγονός. Τέλος μήνα ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες σε χρόνο ρεκόρ.

Έχει προχωρήσει αρκετά και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Θέλουμε όλη η αθλητική οικογένεια να νοικοκυρευτεί ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε, να κάνουμε σχεδιασμό εμείς και οι επόμενοι γιατί η πορεία του αθλητισμού θα συνεχίζεται.

Ευχαριστώ την αθλητική οικογένεια που είναι στο ΣΕΦ να δώσει αίμα στις αιμοδοσίες του «Ζήσε Αθλητικά» με συνεργασία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο αθλητισμός στέλνει μηνύματα ισχυρά, τα μηνύματα της αλληλεγγύης και της προσφοράς και έχει απίστευτες δυνατότητες να κάνει την κοινωνία μας καλύτερη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr