Σχέδιο για σταδιακή επιστροφή στην προ έκρηξης κοροναϊού εικόνα της αγοράς

Το σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ξεκινώντας από τις μικρές επιχειρήσεις και με αυστηρά μέτρα.

Στην περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα εφαρμοστεί η σταδιακή επιστροφή με περιορισμούς και αυστηρά μέτρα αναφορικά με τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων και με τις αναγκαίες αποστάσεις. Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ θα  ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τελευταία στη λίστα θα είναι η εστίαση.

Το πλάνο προβλέπει άνοιγμα των επιχειρήσεων ανα εβδομάδα ξεκινώντας από τις μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αν η έναρξη γίνει ομαλά τότε θα ακολουθήσει ο κλάδος της εστίασης και των καφέ, όπου αναμένεται να υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους και ωράριο λειτουργίας. Κομβικό ρόλο θα έχουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε να είναι μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των πελατών και εξετάζεται επιδότηση θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και των καφέ. Σημειώνεται πως η επιδότηση αγοράς εξωτερικής θερμάστρας κατά 50% θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και αναμένεται η έγκριση.

Καλά νέα περιμένει ο Πέτσας

Μιλώντας, χθες, στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας  επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία».

Ακολούθως -όπως είπε- θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας» πρόσθεσε. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης (ΣΚΑΙ) η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά από την 1η Δεκέμβρη και σύμφωνα με τον υφυπουργό  κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, όπου η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι. Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr