Βάθεια Λακωνίας : Ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής
Οι αντιπροσωπευτικοί πύργοι, τα πυργόσπιτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια της Βάθειας συνθέτουν ένα ξεχωριστό δείγμα οχυρού οικισμού
Απλωμένη στην κορυφή ενός υψώματος, η Βάθεια, ξακουστή μανιάτικη πολιτεία, αγναντεύει το πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.
Οι αντιπροσωπευτικοί πύργοι, τα πυργόσπιτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια της συνθέτουν ένα ξεχωριστό δείγμα οχυρού οικισμού.
Η Βάθεια, που όχι άδικα αποτελεί ένα από τα πλέον προβεβλημένα θέματα των ταξιδιωτικών ρεπόρτερ, γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τους κατοίκους της και περιέπεσε σε παρακμή.
Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού περί το 1980 ερειπωμένοι πύργοι και πυργόσπιτα της Βάθειας αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά καταλύματα (ξενώνες), στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης προσπάθειας να συνδεθεί η τουριστική ανάπτυξη με την αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Η επίσκεψη των ταξιδιωτών στην πραγματικά μοναδική Βάθεια μπορεί να συνδυαστεί τόσο με την περιήγησή τους στα Άλικα (χωριό με αρκετά πυργόσπιτα και παραδοσιακό χρώμα) και την Κυπάρισσο (παραθαλάσσιο οικισμό με δαντελωτές ακρογιαλιές) όσο και με τη γνωριμία τους με το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι, τις δύο μοναδικές αγκαλιές της φύσης κοντά στο άκρο της λακωνικής χερσονήσου.
- Τι είπε ο Πρίντεζης για τον φετινό Ολυμπιακό και την απόδοση του Φουρνιέ (vid)
- Γιάννης Πάριος: Μαζί με τους γιους, τις νύφες και τα εγγόνια του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Πολωνία: Πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος
- ΚΚΕ: Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών, θα φάει τα μούτρα της
- Διάκριση με… άρωμα γιορτών για τον Μουζακίτη: Δεύτερος ακριβότερος που έχει γεννηθεί Χριστούγεννα (pic)
- Οικονομική ανάπτυξη, αλλά χωρίς δουλειές; Ο οικονομικός εφιάλτης της Gen Z γίνεται πραγματικότητα

