Αντόνιο Γκουτέρες : Περίπου 3.700 άνθρωποι χάνονται καθημερινά εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει «να δεσμευτούμε στο να ξανασκεφθούμε τρόπους να κινούμαστε στον κόσμο, τρόπους που είναι ασφαλείς, οικονομικοί, προσιτοί και βιώσιμοι για όλους, παντού»
Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι ένας κύριος λόγος ανησυχίας για την υγεία και την ανάπτυξη, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.
«Περίπου 3.700 πατέρες, μητέρες, αδελφοί, αδερφές, γιοι, κόρες, φίλοι και συνάδελφοι χάνονται στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα. Τα αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 5 έως 29 ετών, ενώ το 90% των θυμάτων ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη τα συστήματα κινητικότητας να έχουν την ασφάλεια στο επίκεντρό τους.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε μέχρι το 2030 το φιλόδοξο στόχο της μείωσης στο μισό των θανάτων και των τραυματισμών στο δρόμο» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Περαιτέρω, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει ότι οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την οδική ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζει το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που ανακήρυξε μια δεύτερη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια από το 2021 μέχρι το 2030 και ζήτησε την υποστήριξη των προσπαθειών του ειδικού του απεσταλμένου για την Οδική Ασφάλεια και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.
Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προέτρεψε «να δεσμευτούμε στο να ξανασκεφθούμε τρόπους να κινούμαστε στον κόσμο, τρόπους που είναι ασφαλείς, οικονομικοί, προσιτοί και βιώσιμοι για όλους, παντού».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442