Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος : Διαμαρτυρία με τα σκυλιά τους θα πραγματοποιήσουν κυνηγοί

Ρόδος : Διαμαρτυρία με τα σκυλιά τους θα πραγματοποιήσουν κυνηγοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, καλούνται τα μέλη της Κρήτης και της Δωδεκανήσου να πάρουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση-διαμαρτυρία, βγαίνοντας περίπατο με τα σκυλιά τους σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Σε κινητοποίηση καλούν κυνηγοί το απόγευμα του Σαββάτου, στη Ρόδο, μέσω της Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου.

Με τον τρόπο αυτό οι κυνηγοί θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν εξαιρέθηκε το κυνήγι από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, καλούνται τα μέλη της Κρήτης και της Δωδεκανήσου να πάρουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση-διαμαρτυρία, βγαίνοντας περίπατο με τα σκυλιά τους σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Η Ομοσπονδία ζητά:

1) Να σταλεί μήνυμα το 13033 και στην κατηγορία 6 ακριβώς στις 5 το απόγευμα.
2) Να φορούν όλοι τη μάσκα τους.
3) Να μην απομακρυνθούν πάνω από 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους.
4) Να έχουν τα σκυλιά τους δεμένα.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να επιτραπεί το κυνήγι στην περιοχή μας ζητά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου, ο οποίος μάλιστα του έστειλε προχθές και σχετική επιστολή.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, στα νησιά το κυνήγι αποτελεί ίσως την μοναδική διέξοδο των ανθρώπων της υπαίθρου και βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση και για το λόγο αυτό ζητά την επανεξέταση της απαγόρευσής του.

Παράλληλα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι κυνηγοί έχουν καταβάλει ένα σεβαστό ποσό από το υστέρημά τους για να αποκτήσουν και φέτος την άδεια θήρας.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και τα παράπονα των 1.600 μελών κυνηγών που εκπροσωπεί, σχετικά με την απαγόρευση της θήρας, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19.

Όλα τα μέλη μας κατέβαλαν στην Πολιτεία σεβαστά ποσά, από χρήματα που δεν τους περίσσευαν, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια θήρας και να ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητά τους.

Παρακαλούμε λάβετε υπ’ όψιν σας ότι στα νησιά το κυνήγι αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο των ανθρώπων της υπαίθρου.

Το κυνήγι βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση [Δασικός Κώδικας (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…»]. Η αναγνώριση, λοιπόν, της θήρας ως αθλήματος, θα έπρεπε αυτοδικαίως να εντάσσει τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (μάλιστα λαμβάνει χώρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να έχουν επαφές με άλλους ανθρώπους). Με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.

Εξάλλου, κ. Πρωθυπουργέ, στο τελευταίο σας διάγγελμα, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.

Παραβλέφθηκε το γεγονός της υπαγωγής στις εξαιρέσεις μετακίνησης κυνηγών σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, στις οποίες αναγνωρίστηκαν τα ανωτέρω. Προφανώς στις χώρες αυτές επικρατεί η κοινή λογική, στη δική μας όχι.

Ζητάμε όμως την επανεξέταση της περίπτωσης της θήρας και την εξαίρεση των κυνηγών, ώστε αυτοί να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με τα σκυλιά τους (τηρώντας ότι προβλέπεται από το νόμο για τις μετακινήσεις αθλητών, κολυμβητών και άλλων κατηγοριών συμπολιτών μας), με την αποστολή SMS και επίδειξης της άδειας κυνηγίου που έχει εκδοθεί για την περίοδο 2020-21.

Αναμένουμε να πάρετε τη σωστή και δίκαιη απόφαση αναλογίζοντας και το «πολιτικό κόστος» αυτής».

Με εκτίμηση,
Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Κοκκίνης Κωνσταντίνος

O Γραμματέας
Μπλατζούκας Γεώργιος».

«Όχι» στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση κυνηγών και ψαράδων

Απέρριψε το αίτημα να ενταχθούν στην κατηγορία της ατομικής άθλησης σε εξωτερικό χώρο, το ερασιτεχνικό ψάρεμα και το κυνήγι και να εξαιρεθούν από τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ομόφωνα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων απέρριψε το αίτημα αυτό. Δεν μπορεί 10 εκατ. πολίτες να είναι απομονωμένοι και 170.000 φίλοι κυνηγοί να μετακινούνται. Θα ήταν ένα λάθος μήνυμα να επιτρέψουμε αυτή την εξαίρεση, και για τη κοινωνία και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και για τη συνολική προσπάθεια που γίνεται να πάμε κόντρα σε αυτό που λένε οι επιδημιολόγοι», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε «να ενταχθούν στην επιτρεπόμενη ατομική άθληση το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα με αυστηρή τήρηση των κανόνων και με την αποστολή sms».

«Η όποια προσέγγιση μας στο θέμα δεν έχει να κάνει με καμία προκατάληψη αλλά με τα πραγματικά υγειονομικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Και τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι για 10 εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα επιτρέπονται μόνο απαραίτητες μετακινήσεις.

Την ίδια στιγμή, εσείς καλείτε την κυβέρνηση να αναδείξει το αυτονόητο, γιατί απαγορεύεται το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Δυστυχώς αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται και δημόσια και είναι κρίμα. Το 65% με 75% των κυνηγών είναι στη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, σε περιοχές δηλαδή που σύμφωνα με τους υγειονομικούς δείκτες υπάρχει ρεκόρ της έξαρσης του κορωνοϊού που φθάνει στο 60% των θετικών κρουσμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Έχετε τη θεσμική και συνταγματική υποχρέωση να καταθέσετε στη Βουλή τις σχετικές γνωμοδοτήσεις των λοιμωξιολόγων. Δεν μιλάμε για ομαδική, αλλά για αυστηρά ατομική άθληση. Το αίτημα τους πρέπει να εξεταστεί επί της ουσίας και όπως τα 10 εκατ. των πολιτών έχουν το δικαίωμα να κινούνται με sms για ατομική άθληση, πρέπει να το έχουν και όσοι αθλούνται με το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

«Η επιτροπή τοποθετήθηκε βάσει του ολικού απαγορεύματος. Υπάρχει ίσως δυσαρέσκεια, αλλά πρέπει να δούμε τους κανόνες που διέπουν το μέτρο. Πώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παρακολουθήσουν αν τηρούνται τα μέτρα από τους κυνηγούς; Δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε κυνηγό ένας αστυνομικός», αντέτεινε ο κ. Χαρδαλιάς και κατέληξε:

«Όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα το κάνουμε. Είναι προφανές ότι παρακολουθούμε το θέμα, το αντιλαμβανόμαστε, όμως όλα αυτά διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να δίνουμε σε κανέναν άλλοθι, όταν 10 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε περιορισμό, για να περάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024