Ενόψει της προσεχούς διάθεσης εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση στην Αυστρία, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, διαπιστώνει ότι το ποσοστό των ανδρών που προτίθενται να εμβολιαστούν, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των γυναικών.

Ενόψει της προσεχούς διάθεσης εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση στην Αυστρία, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, διαπιστώνει ότι το ποσοστό των ανδρών που προτίθενται να εμβολιαστούν, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των γυναικών.

Μία στις τρεις γυναίκες

Σε ποσοστό 56%, οι άνδρες εμφανίζονται σαφώς πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν με τα αναμενόμενα εμβόλια, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες μόνον η μία στις τρεις θα εμβολιαζόταν, ενώ  υψηλή αποδοχή του εμβολιασμού, σε ποσοστό 55%, παρατηρείται στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ωστόσο, μόνο το 46% του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας θα εμβολιαζόταν, και αυτό, μόνον εάν το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με την σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Gallup, ενώ μία ανάλογη έρευνα του ινστιτούτου GfK που παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα, διαπίστωνε ότι περίπου το 54% ήταν πρόθυμο να εμβολιαστεί.

Δείγμα 1.000 ανθρώπων

Η έρευνα του Gallup πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 ερωτηθέντων ηλικίας 16 ετών και άνω από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου, με τους περισσότερους αντίπαλους του εμβολιασμού να βρίσκονται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι μια ξένη δύναμη προκάλεσε σκόπιμα την εξάπλωση του ιού (ποσοστό 61%) και εκείνων που θεωρούν ως υπερβολή τον κίνδυνο που φέρεται να προέρχεται από τον κοροναϊό (ποσοστό 66%).

Από την άλλη πλευρά, η προθυμία εμβολιασμού είναι υψηλή μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι φοβούνται μήπως μολυνθούν με τον ιό (58%), αλλά, παρόλα αυτά, το ένα τέταρτο αυτής της ομάδας δήλωσε επίσης ότι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν.

«Δεν ελέγχεται η πανδημία»

Όπως τόνισε η διευθύντρια του ινστιτούτου Gallup Αντρέα Φρόνασιουτς, αυτή την στιγμή μπορεί να παρατηρηθεί μια πολύ πιο απαισιόδοξη αντίληψη για την κρίση, καθώς ήδη το 83% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο, και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο.

Ο φόβος της μόλυνσης αυξήθηκε, από το 45% πριν από ένα μήνα, σε 57% σήμερα, και όπως στα μέσα Μαρτίου, έτσι και τώρα, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 44%, πιστεύουν ότι «τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας».

Θεωρίες συνωμοσίας

Σύμφωνα με την Αντρέα Φρόνασιουτς, «η αρνητική στάση απέναντι στον εμβολιασμό δεν εξαρτάται μόνον από τους ατομικούς φόβους και την πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά τελικά και από τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου».

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ δήλωσε χθες ότι θέλει να αγοράσει εμβόλια κοροναϊού για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Αυστρία και να επιτύχει ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50% σε εθελοντική βάση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «ο αυστηρός έλεγχος ασφαλείας είναι ο καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr