Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Πληρωμή σε 24 δόσεις με προκαταβολή 30%

Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Πληρωμή σε 24 δόσεις με προκαταβολή 30%

Τι ισχύει για την επίλυση φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Μπορούν να προσφύγουν μόνο υποθέσεις που δεν έχουν συζητηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Ξεκινά, μετά και την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η διαδικασία για την εξωδικαστική και ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Μπορούν να προσφύγουν μόνο υποθέσεις που δεν έχουν συζητηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2020, ενώ για την αποδοχή της απόφασης της επιτροπής πρέπει να καταβληθεί το 30% του ποσού και το υπόλοιπο σε έως 24 δόσεις με έκπτωση έως και 75%.

Εν ολίγοις αν οι φορολογούμενοι δεχθούν τον εξωδικαστικό πετυχαίνουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση των οφειλών σε 24 δόσεις αν μέσα σε πέντε ημέρες από τον συμβιβασμό καταβάλλουν το 30% της οφειλής.

Σύμφωνα με την απόφαση συστήνεται επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με σκοπό την εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Αίτηση Εξώδικης Επίλυσης της Φορολογικής Διαφοράς

Ο διάδικος φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου κατά τη φορολογική νομοθεσία μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020.

Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr έως την ημερομηνία που ορίζεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου. Ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση ηλεκτρονικά για την καταχώρηση της αίτησής του και δύναται να παρακολουθεί την πορεία της στον ως άνω ιστότοπο. Οι Γραμματείς της Επιτροπής, αμελλητί, ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Δικαστήριο περί της υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στο πιστοποιητικό της περ. στ’ του παρόντος άρθρου, άλλως εγχάρτως, εφόσον απαιτείται.

Η αίτηση υπογράφεται από δικηγόρο και αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογουμένου του νόμιμου αντιπροσώπου του και του αντικλήτου του, εφόσον έχει ορισθεί, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας, την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του νομίμου εκπροσώπου τους.

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα και περιλαμβάνονται περιοριστικά στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020, ήτοι:

α) παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών,

β) παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,

γ) εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,

δ) αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ,

ε) μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Για το παραδεκτό της αίτησης, οι ισχυρισμοί των περ. α έως δ πρέπει να περιλαμβάνονται στα κατατεθέντα ενώπιον των δικαστηρίων της ουσίας για τη διαφορά δικόγραφα. Ισχυρισμοί που δεν περιλαμβάνονται στους ως άνω περιοριστικώς αναφερόμενους, σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζονται από την Επιτροπή, έστω και αν είχαν προβληθεί στα κατατεθέντα ενώπιον των δικαστηρίων δικόγραφα.

Ο αιτών δύναται να προβάλλει περισσότερους του ενός από τους ισχυρισμούς των περ. α έως ε.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά, με επιμέλεια του αιτούντος:

α) οι εκδοθείσες καταλογιστικές πράξεις της Φορολογικής Αρχής και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου,

β) τυχόν ασκηθείσα κατά αυτών ενδικοφανής προσφυγή, με την τυχόν απόφαση που εκδόθηκε επ’ αυτής ή τυχόν στοιχεία περί της σιωπηρής απόρριψής της,

γ) όλα τα δικόγραφα των προηγούμενων σταδίων της υπόθεσης,

δ) τυχόν δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί έως τη στιγμή εκείνη στο πλαίσιο της οικείας διαφοράς,

ε) στοιχεία αποδεικτικά του εμπροθέσμου του εκκρεμούντος ενδίκου βοηθήματος ή μέσου,

στ) βεβαίωση της Γραμματείας του Δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, όπου αναγράφεται η ηλεκτρονική της διεύθυνση και βεβαιώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να φέρει ημερομηνία έως και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης,

ζ) η πληρεξουσιότητα του υποβάλλοντος την αίτηση δικηγόρου, η οποία παρέχεται με ιδιωτικό έγγραφο με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή με εξουσιοδότηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για νομικά πρόσωπα, συνυποβάλλονται επιπροσθέτως τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμοποίηση του νομίμου εκπροσώπου τους και

η) σαρωμένη υπεύθυνη δήλωση των διαπιστευμένων προσώπων του άρθρου 2 για την ορθότητα και ακρίβεια των δηλωθέντων προσωπικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για δικηγόρους απαιτείται επιπροσθέτως η ανάρτηση σαρωμένου αντιγράφου της δικηγορικής ταυτότητας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής επιτρέπει την υποβολή των συμπληρωματικών της αίτησης εγγράφων, μέχρι την ημερομηνία χρέωσης της υπόθεσης σε Τμήμα και πάντως το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Αίτηση που δεν συνοδεύεται από τα έγγραφα των προηγουμένων εδαφίων, απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024