Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα – Γιατί θα δούμε πτώση κρουσμάτων αλλά όχι διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα

Κοροναϊός : Σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα – Γιατί θα δούμε πτώση κρουσμάτων αλλά όχι διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα

Διαψεύδουν διαλογή ασθενών στο ΑΧΕΠΑ - Στο «κόκκινο» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Η αύξηση των νοσηλευόμενων το τελευταίο διάστημα, καθώς ήδη νοσηλεύονται 2.500 πολίτες στη χώρα μας, αλλά το γεγονός πως σε πολλά νοσοκομεία δεν βγαίνουν οι εφημερίες, επειδή ο ιός «σαρώνει» και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία ειδικά της συμπρωτεύουσας να εκπέμπουν SOS.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι ειδικοί, όσο και ο επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας είχαν αναφέρει πως το ΕΣΥ αναμένεται να πιεστεί το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των νοσηλευομένων και των εξιτηρίων.

Ανησυχία για την κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά 3 κενές κλίνες ΜΕΘ- Covid την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες, ενώ ήδη ετοιμάζονται νέες μεταφορές προς ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οι 25 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊό είναι γεμάτες όπως επίσης και οι τέσσερις κλίνες ΜΕΘ για την ανάνηψη για γενικά περιστατικά.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, με γιατρούς να λένε, ότι πλέον θα είναι στη δύσκολη θέση να επιλέγουν ποιοι ασθενείς, μη Covid, θα εισέρχονται στην εντατική.

H διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνεται επιλογή ασθενών. Σε ανακοίνωση της η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!

Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος

Πάντως αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία για την κατάσταση των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα θα δώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 18:00.

Θεσσαλονίκη: Πτωτική πορεία στο RT – Τι ξέρουμε για τα κρούσματα

Χτες στην ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης ανέλυσε την επιδημιολογική πορεία στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα τι ενδείξεις έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, δεδομένου πως η συμπρωτεύουσα μπήκε πιο νωρίς σε lockdown, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της μετάδοσης, ωστόσο αυτό που λέμε peak έχει διαφορετικά σημεία.

«Το peak, ας πούμε, στο Rt έχει περάσει, είναι ήδη σε πτωτική πορεία. Τώρα το peak στον αριθμό των κρουσμάτων, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά θα πάρει ο κόσμος το lockdown, ωστόσο ακόμα δεν το έχουμε δει. Είναι νωρίς για να πούμε και είναι δύσκολο να κάνουμε και μια πρόβλεψη.

Το peak όσον αφορά την θνησιμότητα είναι και αυτό κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την διείσδυση της επιδημίας στις μεγαλύτερες ηλικίας, μάλιστα θα παρακολουθήσουμε μέσα στην εβδομάδα. Λογικά μέσα στην επόμενη, στις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει να δούμε και την κορύφωση της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πότε θα δούμε πτώση σε κρούσματα και νοσηλείες

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών έπεται της μείωσης των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου κατά μέσο όρο των τελευταίων εφτά ημερών, έχουμε γύρω στις 240 με 250 εισαγωγές την ημέρα.

Έτσι οι ειδικοί περιμένουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς τότε θα πρέπει να φανεί και στους αριθμούς μία μείωση των νέων κρουσμάτων.

Μάλιστα η μείωση θα πρέπει να φανεί πρώτα από την Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες το lockdown τέθηκε πιο νωρίς.

Ωστόσο παρ΄όλο που τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι θα μειωθούν σε κοντινό χρονικό διάστημα, το ίδιο δεν ισχύει και για τις ΜΕΘ.

«Δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες», ανέφερε χτες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Φόβοι για αύξηση θανάτων μετά το νέο μαύρο αρνητικό ρεκόρ

Ωστόσο, όσο αφορά την άλλη πλευρά της πανδημίας με τους θανάτους οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες με την μακάβρια πρόβλεψη να χάσουν τη ζωή τους τις επόμενες ημέρες , δυστυχώς , άλλοι 300 τουλάχιστον συνανθρώπων μας.

Κι αυτό φαίνεται ότι προκύπτει κι από τον τεράστιο αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που έφτασε τους 239 και με το δεδομένο ότι η θνησιμότητα στους συγκεκριμένους ασθενείς –σύμφωνα με τα δεδομένα από την ανάλυση της πανδημίας- ανέρχεται , παρά τις επίπονες προσπάθειες νοσηλευτών κι ιατρών, σε 45-50%.

Ακόμη συνυπολογίζεται , σύμφωνα και με έγγραφο που παρουσίασε προσφάτως η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» , ότι σχεδόν ίδιος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στις ΜΕΘ αφήνουν την τελευταία τους πνοή και σε απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Σε αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να συνολογισθεί κι ένα ποσοστό φορέων που θα επιδεινωθεί – σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δυσμενή στατιστική των υγειονομικών – τις επόμενες ημέρες.

 Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα – 12 νεκροί σε λίγες ώρες

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μας.

Σήμερα, ήδη έχουν καταλήξει δώδεκα συμπολίτες μας, μετά το χθεσινό θλιβερό, ημερήσιο ρεκόρ των 41 θανάτων.

Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Ειδικότερα κατέληξαν:

– Δύο ασθενείς 83 και 72 ετών στο Παπαγεωργίου, που νοσηλεύονταν σε απλή κλίνη

– Μία 76χρονη στο Σωτηρία

– Ένας 77χρονος στον Ευαγγελισμό, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

– Ένας 92χρονος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

– Μία 70χρονη στο Ιπποκράτειο

– Μία 78χρονη στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, η οποία φιλοξενούταν σε γηροκομείο στις Σέρρες πριν τη νοσηλεία της

– Ένας 96χρονος στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη

– Μία 69χρονη στο Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας

– Δύο ασθενείς από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ένας 81 χρονος και ένας 84χρονος

– Μία 87χρονη στα Ιωάννινα

Υπενθυμίζεται πως εκτός του αριθμού-σοκ των νεκρών που σημειώθηκε χτες, 41 θάνατοι σε μία μέρα, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως μέσα σε τρεις μέρες έχουν καταγραφεί συνολικά 110 θάνατοι.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024