Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Βασανιστήρια και απελάσεις σε αιτούντες άσυλο που κινδυνεύουν με εκτέλεση

ΗΠΑ : Βασανιστήρια και απελάσεις σε αιτούντες άσυλο που κινδυνεύουν με εκτέλεση

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ φτάνει παρά τις αναφορές για εξαφανίσεις αιτούντων άσυλο μετά την απέλασή τους στο Καμερούν

Οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταφέρουν αεροπορικώς αιτούντες άσυλο από το Καμερούν στη χώρα καταγωγής τους την Τρίτη. Η κίνηση φτάνει παρά τους φόβους ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και μετά από αναφορές για αγνοούμενους πολίτες Καμερούν μετά την απέλαση και τον επαναπατρισμό τους τον περασμένο μήνα.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν απελαθεί είναι ακτιβιστές από την αγγλόφωνη μειονότητα της χώρας και αντιμετωπίζουν εντάλματα σύλληψης εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Καμερούν έχουν μακρύ και καλά καταγεγραμμένο ιστορικό εξωδικαστικών εκτελέσεων, ενώ οι δικηγόροι των ατόμων προς απέλαση αναφέρονται στην πτήση της Τρίτης ως «πτήση θανάτου».

Απέλαση προς το θάνατο

Συνήγοροι, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν έχουν εμφανιστεί στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) για να σταματήσουν τις πτήσεις απέλασης προς το Καμερούν, όπου η πολιτική βία είναι εκτεταμένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι τουλάχιστον μέρος των κρατουμένων έχουν ακόμη εκκρεμείς υποθέσεις ή δικαίωμα κινήσεων για την εκδίκαση των υποθέσεών τους από την Επιτροπή Ενστάσεων Μετανάστευσης.

Έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι απελάσεις γίνονται βεβιασμένα για να εκδιώξουν όλους τους Αφρικανούς αιτούντες άσυλο από τη χώρα πριν το τέλος της προεδρίας Τραμπ, ως μέρος μιας πολιτικής «καμμένης γης» που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες της.

Φρικτά βασανιστήρια

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές συστηματικής κακοποίησης από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Δασμών (ICE) του DHS, οι οποίοι συχνά εξαναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο να υπογράψουν τις ίδιες τους τις απελάσεις και να αποποιηθούν το δικαίωμά τους σε εκκρεμούσες ακροάσεις ασύλου. Σε μια περίπτωση, οι κρατούμενοι φέρονται να εξαναγκάστηκαν να μπουν κάτω από ντους και στη συνέχεια να δέχτηκαν επιθέσεις με taser (όπλα πρόκλησης ηλεκτροσόκ) από αξιωματούχους του ICE, με ορισμένους να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μετά το βασανιστήριο.

Οι απελάσεις πραγματοποιούνται παρά το γεγονός ότι πέρσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του Καμερούν «εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το υπουργείο εσωτερικών παρέπεμψε τον Guardian για ερωτήσεις γύρω από τις απελάσεις στο ICE, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Περίπου 32 άνδρες και τέσσερις γυναίκες αναμένεται να μεταφερθούν με την πτήση της Τρίτης. Οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από το Καμερούν, όμως μεταξύ των αιτούντων άσυλο βρίσκονται και πολίτες από την Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί από φυλακές σε όλο τον αμερικανικό νότο, στο Κέντρο Κράτησης Prairieland στο Αλβαράδο του Τέξας, σε προετοιμασία για πτήση επαναπατρισμού προς τις χώρες καταγωγής τους.

«Θα με σκοτώσουν»

Ένας από τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν, ο Ντάνιλε, υποστηρίζει ότι ο αδερφός του σκοτώθηκε το 2019 από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καμερούν, ενώ τον αναζητούσε, και πως ο πατέρας του έχει μείνει ανάπηρος μετά από βασανιστήρια που υπέστη στη φυλακή. Τα άλλα αδέρφια του αγνοούνται.

«Θα με σκοτώσει η κυβέρνηση του Καμερούν», δήλωσε στον Guardian ο Ντάνιελ (πρόκειται για ψευδώνυμο) σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Κέντρο Κράτησης του Τέξας.

Ήταν μέλος αποσχιστικής ομάδας που αποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο του Νότιου Καμερούν. Η οργάνωση περιγράφει τον χαρακτήρα της ως μη βίαιο, όμως όπως λέει πολλά από τα υπόλοιπα μέλη έχουν σκοτωθεί ή φυλακιστεί, στον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση εναντίον των αγγλόφωνων αυτονομιστών. Όπως αναφέρει, του έστειλαν φωτογραφία από τη σορό του αδερφού του, κατά το διάστημα της κράτησής του.

Ο Ντάνιελ εξηγεί ότι κρατούνταν και υποβαλλόταν σε βασανιστήρια το 2014, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη και πάλι το 2017, όμως κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή και στη συνέχεια από τη χώρα, με τη βοήθεια δωροδοκιών. Εντέλει, μετά από μια υπερατλαντική πτήση και ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο πέρασμα κατά μήκος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

«Για εμάς ήσασταν πάντα μια χώρα ελευθερίας που φρόντιζε τα ευάλωτα άτομα», τονίζει, αναφερόμενος στις ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή στο Καμερούν γίνεται πόλεμος και δεν νομίζω ότι οι αμερικανικές αξίες συνάδουν με την αποστολή ανθρώπων στη χώρα τους για να σκοτωθούν εκεί».

Ο Βαν Χόλεν, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Μέριλαντ, έγραψε στον διευθυντή του DHS, Τσαντ Γουλφ, στις 6 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι η βία στο Καμερούν βρίσκεται σε κλιμάκωση.

«Είναι προφανώς ανησυχητικό το ότι σχεδιάζουν αυτές τις πτήσεις παρά τη βία στο Καμερούν και τον πολύ υψηλό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι απελαθούν στο Καμερούν να μετατραπούν σε θύματα βίας», δήλωσε στον Guardian.

«Εφιστούμε την προσοχή του DHS στο ζήτημα ώστε να μην έχουν το περιθώριο να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν».

Ο γερουσιαστής αναφέρει στην επιστολή του στο DHS ότι πολλοί από τους 57 πολίτες Καμερούν που απελάθηκαν σε πτήση της 13ης Οκτωβρίου «τώρα ζουν κρυμμένοι, φοβούμενοι για τις ζωές τους ή δεν έχει μαθευτεί τίποτα για αυτούς από τη στιγμή που εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ρεπορτάζ από το Καμερούν, οι επαναπατρισθέντες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης, αμέσως μετά την άφιξη της πτήσης τους στο αεροδρόμιο, και έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Δικηγόροι και μέλη των οικογενειών τους δήλωσαν στον Guardian ότι τουλάχιστον δύο απελαθέντες κατόρθωσαν να διαφύγουν της κράτησης δωροδοκώντας και έκτοτε κρύβονται.

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Καταγγελία του Southern Poverty Law Center και του οργανισμού υποστήριξης μεταναστών Freedom for Immigrants αναφέρεται σε έξι περιστατικά φερόμενης κακοποίησης στο Σωφρονιστικό Κέντρο Jackson Parish στη Λουιζιάνα εις βάρος κρατουμένων από το Καμερούν που αναμένεται να απελαθούν με την πτήση της Τρίτης. Ανάμεσά τους και ένας άνδρας με τα αρχικά ΒΝ, ο οποίος αναφέρει ότι τον έγδυσαν ενώ του έπαιρναν αποτυπώματα με τη βία.

«Εκείνη την ώρα οι γυναίκες αξιωματικοί κρατούσαν τα πόδια μου. Τα γεννητικά μου όργανα ήταν απολύτως γυμνά και εκτεθειμένα. Ήμουν γυμνός μπροστά σε πολλούς ανθρώπους – υπήρχαν περισσότερα από 10 άτομα εκεί, μεταξύ τους και οι γυναίκες», δήλωσε ο ΒΝ. «Ένιωσα ντροπή».

Άλλες καταγγελίες αφορούν το Σωφρονιστικό Κέντρο της Κομητείας Άνταμς στο Μισισίπι. Εκεί, ένας κρατούμενος από την Αγκόλα κατήγγειλε ότι του πήραν αποτυπώματα με τη βία και ότι είδε με τα μάτια του τα βασανιστήρια άλλων κρατουμένων στην απομόνωση των φυλακών, που αποκαλείται Μονάδα Στέγασης Ασφαλείας (SHU).

«Όσο βρισκόταν εκεί, είδε το ICE να φέρνει στο SHU Αφρικανούς κρατούμενους, να τους βάζει στο ντους, να τους βρέχει και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τα «ηλεκτρικά πιστόλια» (taser) επάνω τους, μέχρι να λιποθυμήσουν», αναφέρει η καταγγελία. «Είχε τρομάξει πάρα πολύ ότι θα έκαναν και σε εκείνον το ίδιο, για αυτό και εντέλει παραδόθηκε όταν του ασκούσαν σωματικά βασανιστήρια, υπέγραψε και έδωσε τα αποτυπώματά του».

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν με απέλαση έχουν κακοποιηθεί όσο βρίσκονταν υπό κράτηση, ιδιαιτέρως στη δικαιοδοσία του τμήματος της Νέας Ορλεάνης», εξηγεί η Φάρμα Μαρούφ, διευθύντρια του Immigrants Rights Clinic στο Τέξας, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι είναι τρομοκρατημένοι για το τι τους περιμένει μετά την πτήση της Τρίτης.

«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους πολίτες του Καμερούν», συμπληρώνει. «Πολλοί από αυτούς έχουν βασανιστεί στο παρελθόν από στρατιωτικούς επειδή ανήκαν σε αποσχιστικά κινήματα. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν ηγέτες στις κοινότητές τους. Πιστεύω ότι πραγματικά φοβούνται για τις ζωές τους σε περίπτωση επιστροφής τους».

Οργανισμοί δικαιωμάτων των μεταναστών τονίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει μεγάλη βιασύνη στις απελάσεις αιτούντων άσυλο συγκεκριμένα από την Αφρική.

«Συνάδει με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να επιταχύνει πολλές αποφάσεις σε αυτές τις τελευταίες ημέρες της διοίκησής της», αναφέρει ο Βαν Χόλεν, παραπέμποντας σε βήματα της τελευταίας στιγμής για το ξήλωμα της νομοθεσίας για το περιβάλλον. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι την κυβέρνηση Τραμπ να προσπαθεί να προκαλέσει όσο μεγαλύτερη καταστροφή μπορεί, την τελευταία στιγμή πριν αποχωρήσει».

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024