Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τα αίτια του δεύτερου lockdown

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τα αίτια του δεύτερου lockdown

Σε αντίθεση με τον πρώτο lockdown, το δεύτερο lockdown ξεκίνησε με το καλημέρα πυροδοτώντας μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση. Την Τρίτη ο Μητσοτάκης ενημερώνει τη βουλή και θα διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Πάγωμα ψηφισμένων νόμων και νομοσχεδίων ζητάει η αντιπολίτευση. Πως απαντά η κυβέρνηση

Σε κλίμα μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε το δεύτερο lockdown σε αντίθεση με τον πρώτο, όπου στον ένα η στον άλλο βαθμό η αντιπολίτευση περιορίστηκε να κρατάει μια διακριτή στάση πιέζοντας για μέτρα ενίσχυσης είτε του δημόσιου συστήματος υγείας είτε των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων από τα περιοριστικά μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση. Και στο πλαίσιο αυτό ασκούσε την όποια κριτική είτε σε χαμηλότερους είτε σε υψηλότερους τόνους προς την κυβέρνηση.

Αξιοποιεί την πανδημία

Αντίθετα, τώρα η αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα χτυπάει κόκκινο με αιχμή κατά πρώτον τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ και σπατάλησε το χρόνο που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και κατά δεύτερον τώρα τα αντιπολιτευτικά πυρά χρεώνουν συνειδητή επιλογή στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Μάλιστα αυτός είναι κοινός τόπος στην κριτική των περισσότερων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλέον τα κόμματα αυτά προβάλλουν και πιο συγκεκριμένα αιτήματα για πάγωμα νόμων που έχουν ψηφιστεί όπως ο πτωχευτικός ή για πάγωμα νομοσχεδίων προκειμένου να μην έρθουν στη βουλή όπως πχ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες και το γύψο στις απεργίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επιπλέον η φρασεολογία που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα οξυμένη και φορτισμένη καθώς γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για «εγκληματικές ευθύνες»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί μεθαύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, όπου επί της ουσίας θα είναι μια συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν υπέρμετρα.

Δεν υπάρχει συναίνεση άνευ όρων

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ρελάνς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση και τα μέτρα που λαμβάνει από τη στιγμή, καθώς έθεσε όρο την αποπομπή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του το δεύτερο lockdown, μίλησε για τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού για συνεννόηση σε τρεις άξονες:

• Την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μη βρεθεί ξανά στα όρια του.

• Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει.

• Το πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που θα φέρει μαύρες μέρες για τον κόσμο της εργασίας.

Στο ζύγι

Η κόντρα άλλωστε που έχει ξεσπάσει για την ανάρτηση του Νίκου Ρωμανού διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ είναι αποκαλυπτική του τεταμένου πολιτικού κλίματος που υπάρχει. Το βέβαιο είναι ότι πέραν του υγειονομικού σκέλους της κρίσης που και αυτό πλέον μπαίνει στο ζύγι της πολιτικής αντιπαράθεσης, όσο θα βαθαίνει η οικονομική κρίση από τη διαχείριση της πανδημίας η αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων θα οξύνεται.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

«Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση από το δεύτερο lockdown στην οικονομία. Γι’ αυτό και από το πρώτο κύμα, κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα  κάνουμε επικαιροποίηση των προβλέψεών μας.

Αυτό που έχει σημασία είναι να πείθουμε και τους συμπολίτες μας στο εσωτερικό, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό, ότι η πολιτική μας είναι η σωστή, ώστε να επιβεβαιώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία μας. Αυτό είναι το κλειδί.

Άρα ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση φέτος, -από την Κομισιόν αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα πάνω γύρω στο 9% από 8,2%- σημασία έχει να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, για να έχουμε όλοι  μερίδιο από μία γρήγορη επανεκκίνηση το 2021, όταν ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Ακόμη κι αν είναι διψήφιος ο αριθμός της ύφεσης φέτος, σημασία έχει, μέσα στην διετία ’20-’21 να μην υπάρξει μεγάλη μείωση στο εισόδημα του μέσου Έλληνα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024