Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ : Στο κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν - «Οχυρωμένος» στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ : Στο κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν – «Οχυρωμένος» στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ

Κι ενώ το κλίμα στη χώρα είναι ιδιαιτέρως πολωμένο με οπαδούς των δύο πλευρών να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τους υψηλούς τόνους επιμένοντας στις κατηγορίες περί νοθείας και επαναφέροντας το σενάριο της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, δείχνοντας τις προθέσεις του σε περίπτωση ήττας

Πολύ σκληρός για να… πεθάνει εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να παραμείνει ένοικος του Λευκού Οίκου. Με τον Τζο Μπάιντεν να έχει «πάρει κεφάλι» από το πρωί σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια διατηρώντας προβάδισμα για εκλογή στην προεδρία, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα.

Κι ενώ το κλίμα στη χώρα είναι ιδιαιτέρως πολωμένο με οπαδούς των δύο πλευρών να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τους υψηλούς τόνους επιμένοντας στις κατηγορίες περί νοθείας και επαναφέροντας το σενάριο της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, δείχνοντας τις προθέσεις του σε περίπτωση ήττας.

Το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ο Τραμπ διαμήνυσε με κάθε τρόπο ότι θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την εκλογική διαδικασία, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για την καταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα. «Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το σύνολο της καταμέτρησης ψήφων και την πιστοποίηση των εκλογών, και πως αυτό δεν αφορά πλέον μία εκλογική διαδικασία».

«Από την αρχή έχουμε πει πως όλοι οι νόμιμοι ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και οι παράνομοι ψήφοι όχι, ωστόσο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αντίσταση των Δημοκρατικών σε μια τέτοια βασική αρχή. Θα κυνηγήσουμε τη διαδικασία μέσω κάθε πτυχής του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του, στέλνοντας μήνυμα πως «δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για εσάς και το έθνος μας».

Με την πλάτη στον τοίχο

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στις πολιτείες – κλειδιά που έχουν απομείνει για να αναδειχτεί ο επόμενος πρόεδρος. Η καταμέτρηση σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβάνια έχει καθυστερήσει λόγω της τεράστιας συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω επιστολικής ψήφου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 253 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 17 προκειμένου να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Σε περίπτωση που «κλειδώσει» Τζόρτζια και Πενσυλβάνια (σε αυτές τις δύο πολιτείες αναμένονται πιθανόν πιο γρήγορα τα τελικά αποτελέσματα) ή έστω μόνο την Πενσυλβάνια θα φτάσει στο «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Ειδικότερα, στην Πενσυλβάνια αυξάνεται ακόμη περισσότερο το προβάδισμα Μπάιντεν, καθώς προηγείται πλέον του Τραμπ με 12.617 ψήφους από 9.746 που καταγράφηκε νωρίτερα. «Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να χτίζει το προβάδισμά του, κάτι που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ» επισημαίνει ο John King του CNN. «Κάθε φορά που προσμετρώνται νέες ψήφοι, ο δημοκρατικός υποψήφιος διευρύνει το προβάδισμά του» προσθέτει. «Ο Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο παίρνει περισσότερες ψήφους, αλλά παίρνει τα δύο τρίτα των ψήφων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί ακόμη ισχυρό προβάδισμα, αλλά ο Μπάιντεν χτίζει μια ικανή διαφορά για να αναλάβει τον προεδρικό θώκο. Επί του παρόντος, περίπου σε 29.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς ψήφοι στην Πενσυλβάνια, με τα αποτελέσματα να γίνονται ίσως γνωστά ακόμη και τις επόμενες ώρες.

Πάντως, στη Τζόρτζια αναμένεται επανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της πολύς μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων, κάτι που -αν συμβεί- θα καθυστερήσει αρκετά τη διαδικασία.

«Θα γίνει επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια» δήλωσε ο υπεύθυνος για τις εκλογές στη συγκεκριμένη πολιτεία και υποσχέθηκε διαφάνεια στη διαδικασία. Η επανακαταμέτρηση ήταν αναμενόμενη λόγω της πολύς μικρής διαφοράς, σημειώνει ο Guardian.

Αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά μόλις 1.579 ψήφους στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό στην πολιτεία, 49,4%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Την ίδια στιγμή, ο δημοκρατικός υποψήφιος διατηρεί προβάδισμα και στις υπόλοιπες εναπομείνασες πολιτείες, με εξαίρεση τη Βόρεια Καρολίνα, όπου προηγείται ο Τραμπ.

Αποστάσεις από τον Τραμπ

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλον οι Ρεπουμπλικανοί παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με την αβάσιμη ρητορική του αμερικανού προέδρου περί «νοθείας» και «κλοπής» του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος διατηρεί θυελλώδη σχέση με τον Τραμπ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του υπονομεύουν τους θεσμούς και επιτείνουν τις εντάσεις. «Είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητά επανακαταμέτρηση» των ψήφων «και να ζητά έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες, όπου υπάρχουν αποδείξεις». Όμως «είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, διεφθαρμένες, κλεμμένες» τόνισε.

«Το να λες κάτι τέτοιο ζημιώνει τον αγώνα για ελευθερία τόσο εδώ όσο και σε όλον τον κόσμο, αποδυναμώνει τους θεσμούς που βρίσκονται στην καρδιά της Δημοκρατίας και πυροδοτεί με άφρονα τρόπο, καταστροφικά και επικίνδυνα πάθη» προειδοποίησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το 2012 την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε να μετρηθεί κάθε ψήφος, ναι, κάθε νόμιμη ψήφος (φυσικά). Αν έχετε εύλογες ανησυχίες για νοθεία, παρουσιάστε τις αποδείξεις και φέρτε τις στη Δικαιοσύνη. Σταματήστε να διασπείρετε ψευδείς πληροφορίες που έχουν ήδη διαψευστεί. Είναι τρελό αυτό το πράγμα» σχολίασε από την πλευρά του ρεπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόις.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Τις τελευταίες ώρες από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα νίκης, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στην Πενσυλβάνια. Ήδη, το Fox News και το Associated Press θεωρούν τον Τζο Μπάιντεν νικητή, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, θα απευθυνθούν στους Αμερικανούς από το προπύργιό του Μπάιντεν, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Όπως επισημαίνει το CNN, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του παρακολουθούν από κοντά τα αποτελέσματα, καθώς ελπίζουν ότι μια πολιτεία θα βάλει σύντομα τέλος στο εκλογικό θρίλερ.

Ο Μπάιντεν πέρασε την ημέρα του στο σπίτι με την οικογένεια και τους ανώτερους συμβούλους του, λένε πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, κορυφαίοι σύμβουλοι έχουν θεαθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου και το προσωπικό εργάζεται επιμελώς όλη την ημέρα εν αναμονή των δηλώσεων του Μπάιντεν.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024