Στις 20 Ιουλίου του 2009 πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο για εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μόλις 280 μέτρα από τον Παρθενώνα, άνοιξε τις πύλες του και άλλαξε για πάντα την όψη της Αθήνας.

Το στολίδι της πόλης έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και κατέγραψε ρεκόρ εισιτήριων από τον πρώτο κι όλας χρόνο λειτουργίας του.

Στα εγκαίνια του Μουσείο ο τότε υπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμούς τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού σε μετόπη του Παρθενώνα.

Το χρόνιο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών βρήκε μεγάλη στήριξη από προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο τονίζοντας ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πληροί όλες τις προδιαγραφές για προβολή του αρχαιολογικού θησαυρού. Στο Μουσείο υπάρχει κενό στη θέση των πρωτότυπων γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Από το 2009 μέχρι σήμερα το Μουσείο έχει καταγράψει εκατομμύρια επισκέψεις με 1.019.185 να μετρούνται μόνο τον τελευταίο χρόνο, παρόλο το lockdown. Από αυτούς οι 1.019.185, δηλαδή το 79% ήταν μεμονωμένοι, ενώ οι 263.940, δηλαδή το 21% ήταν σε ομάδες.

Η μεγάλη προσφορά

Τα «ΝΕΑ» προχωρούν σε μια μεγάλη προσφορά στους αναγνώστες του δίνοντας μοναδικά βιβλία για τα μουσεία.

Αρχικά το νέο βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών, που υπογράφει η αρχαιολόγος και συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη, με αναλυτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έχει ως στόχο να εισάγει τον αναγνώστη στο γοητευτικό κόσμο της αρχαίας Ακρόπολης και του νέου Μουσείου της.

Με αφετηρία μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που οδήγησε στην ασύλληπτη πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας των κλασικών χρόνων και, κατά συνέπεια, στη δημιουργία των αριστουργημάτων του ιερού βράχου, τα οποία στη συνέχεια θα γνωρίσει ένα προς ένα.

Ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερεχθείο κυρίως αλλά και άλλα –ελάχιστα διατηρημένα σήμερα– οικοδομήματα, η αρχιτεκτονική τους, οι καινοτομίες τους, οι ιδιαιτερότητές τους, παρουσιάζονται με τρόπο παραστατικό και κατανοητό, ενώ την εικόνα του αρχαίου ιερού βράχου συμπληρώνει η περιήγηση στα μνημεία και τα ιερά της νότιας κυρίως, αλλά και της βόρειας και ανατολικής κλιτύος.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νέο μουσείο, με πρώτο βήμα γνωριμίας το χρονικό της κατασκευής του. Ο αναγνώστης εξερευνά τις αίθουσές του, με τη βοήθεια του ολοκληρωμένου φωτογραφικού υλικού και των κειμένων, που τον καθοδηγούν μέσα στο πλήθος των μοναδικών έργων τέχνης που στεγάζονται εδώ και του υποδεικνύουν τα εκθέματα στα οποία αξίζει να σταθεί περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο