Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατώτατος μισθός : Μάχη Κομισιόν-εργοδοτών για τη θέσπισή του

Κατώτατος μισθός : Μάχη Κομισιόν-εργοδοτών για τη θέσπισή του

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ανέκρινε αυτή τη βδομάδα οδηγία για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς που επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην ΕΕ

«Νομοθετικό τέρας» χαρακτηρίζει η BusinessEurope, η ευρωπαϊκή ομπρέλα των εργοδοτικών οργανώσεων από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποδοκιμάζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατώτατο μισθό σε όλες τις χώρες.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ανέκρινε αυτή τη βδομάδα οδηγία για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς που επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην ΕΕ, που στόχο έχει να μειωθεί η ανισότητα των μισθών, η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, η ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως 21 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς και σε 6 κράτη μέλη (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία) η προστασία των ελάχιστων μισθών παρέχεται αποκλειστικά από συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι εργαζόμενοι πλήττονται από επάρκεια ή / και κενά στην κάλυψη της προστασίας των ελάχιστων μισθών.

Κατά της πρότασης οι ευρωπαίοι εργοδότες

Η ένωση των Ευρωπαίων εργοδοτών, στους οποίους μετέχει με εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες και ο ΣΕΒ, εξέδωσε την επομένη της δημοσιοποίησης του κειμένου της Επιτροπής μια πολύ σκληρή ανακοίνωση.

«Η πρόταση είναι ενάντια στην πλειοψηφούσα άποψη των κρατών-μελών, πολλά από τα οποία επιθυμούν ένα μη δεσμευτικό εργαλείο, και αγνοεί τις ισχυρές ενστάσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας. Επίσης είναι σε αντίθεση με τα σκανδιναβικά συνδικάτα τα οποία εναντιώνονται σε νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με τις αυτόνομες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των ημερομισθίων […] Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι ένα νομοθετικό τέρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση των Ευρωπαίων εργοδοτών.

Ο Γενικός Διευθυντής του BusinessEurope Markus J. Beyrer δήλωσε: «Θέλουμε δίκαιους μισθούς από εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, όχι πολιτικά χειρισμένους ελάχιστους μισθούς. Θέλουμε έναν πραγματικά αυτόνομο κοινωνικό διάλογο».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024