Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σημάδια βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο

Σημάδια βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα, έδειξε θετικά στοιχεία για την Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη.

Σημάδια βελτίωσης έδειξε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το μήνα Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που στην Ευρωζώνη η τάση ανάκαμψης του ίδιου δείκτη ανακόπηκε.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) έφτασε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα στις 92,3 μονάδες από 89,5 τον Σεπτέμβριο, ενώ αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (Employment Expectations Indicator, EEI) στις 106,6 από τις 105,3 μονάδες.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη, ο ESI διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες όπως και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο EEI μειώθηκε στις 89,8 από τις 91,6 μονάδες.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στη βιομηχανία (-9,0 από -18,1 μονάδες), τις υπηρεσίες (-25,6 από -26,9), το λιανικό εμπόριο (-15,3 από -21,1) και τις κατασκευές (-46,6 από -52,1). Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (-45,5 από -41,0 μονάδες).

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη, η στασιμότητα του ESI αντανακλά τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024