Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Λοκρών: Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

Δήμαρχος Λοκρών: Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

Ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, μίλησε στο in.gr

 

 

«Στόχοι μας ως δημοτική αρχή είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις στο Δήμο μας.»

 

Χρήστος Ράπτης

 

 

 

Ο νέος δήμαρχος Λοκρών ανέλαβε την διοίκηση του δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Ως οικονομολόγος και με αρκετά χιλιόμετρα εργασιακής εμπειρίας καλείται, σε δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον ύφεσης και υγειονομικής κρίσης, να εργαστεί σκληρά προκειμένου να σώσει ότι σώζεται τουλάχιστον στη τοπική του κοινωνία. Ο Θανάσης Ζεκεντές, στο πεδίο που ξέρει πολύ καλά-το οικονομικό- στη συνέντευξη που μας παραχώρησε επισήμανε το σημείο καμπής που βρίσκεται η επιχειρηματικότητα της περιοχής που διοικεί και που η εξέλιξη της θα σηματοδοτήσει και το μέλλον της. Βλέπετε, ο δήμος Λοκρών έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μεγάλες βιομηχανικές μονάδες-μεταξύ των οποίων και η ΛΑΡΚΟ- όπου πολλοί συντοπίτες του απασχολούνται επαγγελματικά.

Όμως, αυτό το προνόμιο λόγω διαφόρων γεγονότων κινδυνεύει να αποτελέσει και μεγάλο πρόβλημα εφόσον δεν βελτιωθεί το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι-που κυρίως λόγω της πανδημίας έχει επιβαρυνθεί σε πολύ υψηλό βαθμό. Στην δύσκολη λοιπόν αυτή συγκυρία, η συγχρονικότητα των γεγονότων ήθελε έναν οικονομολόγο να επιτάξει κάθε κύτταρο της ευφυίας του προκειμένου να λύσει δύσκολες εξισώσεις με αρχικό στόχο την επιβίωση και στη συνέχεια την ανάπτυξη. Σε μια κοινωνία που όλα συνδέονται μεταξύ τους, η απώλεια θέσεων εργασίας από μια βιομηχανία της περιοχής θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την κοινότητα. Ο δήμαρχος Ζεκεντές αναγνωρίζει τι συμβαίνει. Έχει θέσει στόχους. Ζητάει την πολύτιμη αρωγή της κεντρικής διοίκησης της χώρας. Αν θα τα καταφέρει κανείς δεν τον γνωρίζει. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του όμως πρόκειται να αξιοποιήσει κάθε θεσμικό εργαλείο που διαθέτει αφού: «Θέλουμε τους νέους της περιοχής μας να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.»

 

Ως κάτοχος μεταπτυχιακού στην οικονομική επιστήμη θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στο δήμο σας αναφορικά με την τοπική επιχειρηματικότητα. Όλοι γνωρίζουμε πως μεγάλες βιομηχανίες, επιχειρήσεις και παραγωγοί εδράζονται στο δήμο σας.

Η οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερα. Η μείωση της ζήτησης και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς. Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται σημαντικές βιομηχανικές μονάδες όπως η ΛΑΡΚΟ, η Atlas Tapes, η Ελληνική Ζυθοποιεία Αταλάντης, η Tsakiris, οινοποιεία, όπως τα κρασιά Χατζημιχάλης, μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας κ.α. Σημαντικός αριθμός εργαζομένων δραστηριοποιείται στη μεταποίηση, καθώς υπάρχουν δεκάδες μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα προβλήματα ρευστότητας και μειωμένης ζήτησης έχουν επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους στη χώρα στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Η ραγδαία πτώση της τιμής της, ειδικά της ελιάς Καλαμών, μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα. Εκατοντάδες παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, καθώς το κόστος παραγωγής φτάνει ή και ξεπερνά τη τιμή διάθεσης του προϊόντος. Την περίοδο αυτή περισσότερο παρά ποτέ οι καλλιεργητές χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν  να διατηρήσουν την παραγωγή τους.

Είμαστε ανήσυχοι για τη διάρκεια της κρίσης και τις μόνιμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην τοπική οικονομία.

Υπάρχει ανησυχία στην περιοχή αναφορικά με τις τύχες της βιομηχανίας της ΛΑΡΚΟ; Ως δήμαρχος της περιοχής πείτε μας ποιο θα ήταν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο για την ιστορική αυτή Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική εταιρία;  

Η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, υψηλού κόστους ενέργειας, έλλειψης εκσυγχρονισμού και επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων. Η λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, παρά την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον υψηλό αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων, έχει συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση της περιοχής. Η λειτουργία της εταιρείας στηρίζει την τοπική οικονομία άμεσα και έμμεσα και διαμορφώνει συνθήκες παραμονής του εργατικού δυναμικού στον τόπο μας.

Οι οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας, εξαιτίας πολλαπλών και διαχρονικών αστοχιών, έχουν οδηγήσει στο καθεστώς της εκκαθάρισης και στην επιχειρησιακή και εργασιακή αβεβαιότητα. Στη δύσκολη αυτή στιγμή ο αγώνας των εργαζομένων είναι κρισιμότερος παρά ποτέ. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία στέκεται αλληλέγγυα στην προσπάθεια των εργαζομένων να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και το μέλλον των οικογενειών τους.

Προσωπικά, ως Δήμαρχος Λοκρών, θεωρώ πως η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό, καθώς αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας και για τη συνέχιση λειτουργίας της παραγωγής και των ορυχείων.

Η παύση της λειτουργίας της θα είναι ένα ολέθριο σενάριο, το οποίο  θα κλονίσει συθέμελα την τοπική οικονομία και θα εκτινάξει το ποσοστό των ανέργων.

Ποιες οι δικές δράσεις για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας κ. Ζεκεντέ; Στο δικό σας δήμο παρατηρείται φυγή νέων ανθρώπων προς αναζήτηση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και το εξωτερικό;

Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη για να ευδοκιμήσει. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα τοπικά και εθνικά δεν είναι άσχετες από τα πολλαπλά διαχρονικά ζητήματα  και τις παθογένειες του τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η έλλειψη τυποποίησης και πιστοποίησης στον αγροτικό τομέα, τα υψηλά κόστη παραγωγής στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, η αδυναμία αξιοποίησης των τουριστικών δυνατοτήτων είναι στοιχεία που δημιουργούν προσκόμματα.

Θέλουμε τους νέους της περιοχής μας να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν ευνοούν την παραμονή τους στο βαθμό που θέλουμε και εκατοντάδες από αυτούς έχουν μετακινηθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στο εξωτερικό για την εύρεση εργασίας ή καλύτερης εργασίας.

Στόχοι μας ως δημοτική αρχή είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις στο Δήμο μας, να βελτιώσουμε τις δημόσιες υποδομές, για να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει ο Δήμος Λοκρών τουριστικός και παραθεριστικός προορισμός.

Συμφωνείτε πως απαιτούνται ενέργειες, για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να παρέχουν ευκαιρίες και κίνητρα συμμετοχής των δημοτών στην κοινωνία με συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες; Βέβαια,  αυτό προϋποθέτει  εκπαίδευση, κατάρτιση-επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, την δικτύωση με την αγορά εργασίας και πολλά άλλα. Επίσης, για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πληθυσμού τι πρόβλεψη έχετε κάνει;

Τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία από την παρατεταμένη οικονομική κρίση έχουν πλήξει σε μεγάλο τον κοινωνικό ιστό. Οι Δήμοι  απορροφούν τμήμα των κοινωνικών κραδασμών μέσω των δομών τους, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Κέντρο Κοινότητας», το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο κ.α. Στο Δήμο μας, όπου κατοικούν πολλοί Ρομά, ήδη δρομολογήσαμε τη σύσταση «Κέντρου Κοινότητας Ρομά». Συμμετέχουμε στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, πρακτικής άσκησης φοιτητών, μαθητείας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα θέματα του κοινωνικού αποκλεισμού, χρειάζεται μια ευρύτερη εθνική στρατηγική, που θα δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ενίσχυση των προσόντων του εργατικού δυναμικού της χώρας, μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της δια βίου μάθησης.

 

Οι Δομές υγείας του δήμου σας καλύπτουν τις ανάγκες; Ρωτάμε διότι οι αυξημένοι δείκτες γήρανσης του πληθυσμού αλλά και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης διαμόρφωσαν νέα δεδομένα.

Η υπογεννητικότητα και η δημογραφική γήρανση συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα στη χώρα με δραματική αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και κατά συνέπεια προκαλούν αυξημένες ανάγκες υγείας και πρόνοιας. Θεωρούμε πως η περιοχή μας ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό της, απαιτείται να ενισχυθεί με περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Δήμος Λοκρών είναι αρωγός του Κέντρου Υγείας σε όλα τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου, μέσω της παραχώρησης υλικοτεχνικών υποδομών και εγκαταστάσεων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη δρομολόγησε την αποπεράτωση του πολυδύναμου ιατρείου Μαλεσίνας, δίνοντας με τον τρόπο αυτό λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;

Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προώθηση αντιπλημμυρικών εργασιών για την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό να γίνει. Ήδη κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγάλη έμφαση σε έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, καθώς αποτελούν κομβικό κομμάτι της ποιότητας ζωής. Η περιοχή μας έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό, επομένως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα μας. Η προσβασιμότητα και η οδοποιία είναι επίσης τομείς στους οποίους κινούμαστε γοργά για να αποκαταστήσουμε προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του Δήμου μας.

 

Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

 

Η αυτοτέλεια των Δήμων είναι συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων. Οι Δήμοι σήμερα δεν έχουν επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για το τεχνικό τους πρόγραμμα εξαρτώνται από την εξασφάλιση ή μη πόρων για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους; Επίσης, η διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη των δήμων;

Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι ζητούμενο, ειδικά σε ένα Δήμο όπως ο δικός μας, ο οποίος διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο αντλιοστασίων και διάσπαρτους οικισμούς. Ήδη έχουμε δρομολογήσει δράσεις μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, η αντικατάσταση παλιών αντλητικών συστημάτων και η αντικατάσταση λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με LED.

Ως Δήμος έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των απορριμμάτων και ήδη τον ένα χρόνο της θητείας μας έχουμε επιτύχει αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση της οικιακής κομποστοποιήσης. Η διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων πρέπει να είναι ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι θα εξετάζουν τις δυνατότητες για συνέργειες είτε μεταξύ τους, όπως συμβαίνει είτε με τους ΦΟΔΣΑ, είτε με ιδιώτες, όπου αυτό είναι πρόσφορο.

 

Πως είδατε την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου να ενισχύσει σημαντικά τον θεσμό της δημοτικής αστυνομίας;

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι επιβεβλημένη, γιατί οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες χωρίς μηχανισμούς ελέγχου. Η ανομία είναι συνάρτηση της φτωχοποίησης και της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης.

 

Είναι για εσάς στρατηγικός στόχος η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση παρέχει υπηρεσίες και διατηρεί υποδομές. Μέχρι σήμερα το ρόλο του αναπτυξιακού σχεδιασμού τον έχει η κυβέρνηση και η περιφέρεια. Χρειάζεται καθορισμός των ορίων των αρμοδιοτήτων κάθε δημόσιου φορέα και διακριτοί ρόλοι μεν, σε συνεννόηση δε. Είναι αναγκαία η αύξηση των επενδυτικών πόρων που αποδίδονται στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ.

Έχετε επάρκεια ανθρωπίνων πόρων για να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά προβλήματα;

 

Οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι. Χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό που να μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα. Ο Δήμος μας έχει ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχουν και χρονικοί περίοδοι, όπως π.χ. το καλοκαίρι, που υπάρχει έλλειψη και αδυναμία κάλυψης των αυξημένων αναγκών στην καθαριότητα, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

 

Στη διάρκεια της θητείας μας έχουμε δώσει έμφαση στη χρηστή διαχείριση των πόρων. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας φαίνονται, καθώς έχουμε επιτύχει μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό των υποχρεώσεων μας. Η δημιουργία νέων εσόδων εν μέσω της πανδημίας δεν είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση πρώτος στόχος μας είναι η εισπραξιμότητα των υφιστάμενων εσόδων του Δήμου μας. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την οικονομική ανασυγκρότηση του Δήμου μας. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την αντίστοιχη ενίσχυση από την κυβέρνηση, μέσω της επαναφοράς τμήματος των περικομμένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024