Μετά τις δηλώσεις του ότι ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία, ο τούρκος πρόεδρος στράφηκε και κατά των ΗΠΑ αναφέροντας ότι δε φοβάται τις κυρώσεις.

Την ώρα όπου ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση, στην Αθήνα δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για τα 12 και τα 6 ναυτικά μίλια.

Η Χριστίνα Κοραή, δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών», σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαρίσει σχετικά με τα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας «ότι δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή».

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος, σημείωσε ότι η Τουρκία πλέον έχει απομακρυνθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και ο Ερντογάν δεν έχει συμμάχους, ενώ προκαλεί την Ελλάδα «για να κάνουμε το λάθος».

Σχολιάζοντας τη διγλωσσία για τα 12 και 6 μίλια ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α., σημείωσε ότι «τέτοιες δηλώσεις τη συγκεκριμένη στιγμή δε βοηθούν και καλό θα είναι να μη γίνονται, γιατί στέλνουν λάθος μηνύματα στην Τουρκία».

Ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, αφού, αν η Τουρκία ήθελε, θα είχε προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση καιρό τώρα.

«Πόλεμος δεν πρόκειται ποτέ να γίνει με την Τουρκία, ούτε θερμό επεισόδιο. Ξέρει ότι η χώρα μας έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα παραβιάσει τα 6 ναυτικά μίλια, την «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Δεν πρόκειται ποτέ η Τουρκία να παραβιάσει τα 6 ναυτικά μίλια».

Συμφωνώντας ότι η πολυφωνία δε βοηθά σε τέτοια θέματα, ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει αν η Τουρκία αποφασίσει να πάει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, στην οριοθετημένη ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Ο κ. Λάβδας σημείωσε ότι η Τουρκία έχει συμμάχους και ένα θερμό επεισόδιο «θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και όχι δικό μας».

Συμφώνησαν ότι οι συμφωνίες με κράτη όπως η Γαλλία θα έπρεπε να γίνουν πιο σύντομα, ενώ η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας δε θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία.