Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας ιδρύθηκε στην Εύβοια, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας επιστημόνων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με την έρευνα στην ιατρική εκπαίδευση.

Στόχος του ινστιτούτου είναι η προαγωγή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των νέων παιδιάτρων και επαγγελματιών υγείας τόσο σε κλινικά θέματα όσο και σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της Παιδιατρικής Ιολογίας.

To ινστιτούτο, το οποίο αφιερώθηκε σε τρία παιδιά από τη νότια Εύβοια, τα οποία το 1918 κατάφεραν να επιβιώσουν από την ισπανική γρίπη παρά το γεγονός πως έχασαν τους γονείς τους και τα αδέρφια τους εξαιτίας της φονικής πανδημίας, αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο φορέα στο χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης στις ιογενείς παιδιατρικές λοιμώξεις.

Η ίδρυση του ινστιτούτου επισφραγίζει τις επιστημονικές προσπάθειες της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, η οποία δημιουργήθηκε προ δωδεκαετίας στη Μεγάλη Βρετανία με στόχο τη μελέτη της διάγνωσης, της θεραπείας και της πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων στα νεογνά και τα παιδιά. Η επίσημη έναρξητου ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου με τις διαδικτυακές διαλέξεις τριών κορυφαίων επιστημόνων στη Νεογνολογία, την Παιδιατρική και την Ιολογία. Η καθηγήτρια Νεογνολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου Άννυ Γκρίνοφ μίλησε για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της παιδιατρικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος ανέλυσε τον ρόλο των γλυκοκορτικοειδών στην καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ο Νομπελίστας ομότιμος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Χάραλντ ζουρ Χάουζεν παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στα ιογενή αίτια των πιο συχνών καρκίνων στον άνθρωπο.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ελληνική παιδιατρική, η οποία για μια ακόμα φορά τολμά σε δύσκολους καιρούς και δίνει ελπίδα για το μέλλον», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέχισε: «Εύχομαι το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας να διασφαλίσει έναν υψηλού επιπέδου επιστημονικό λόγο και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση, καθιέρωση και επίσημη αναγνώριση του νέου γνωστικού αντικειμένου της Παιδιατρικής Ιολογίας στο άμεσο μέλλον».

«Η ίδρυση του ινστιτούτου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας νέων επιστημόνων με διάθεση για καινοτομία, έμπνευση και αγάπη για την επιστήμη και τον τόπο μας», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτριος Σπαντίδος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η λειτουργία του ινστιτούτου.

Στη συμβολική επιλογή της έδρας του ινστιτούτου στην Εύβοια, τόπο καταγωγής των τριών παιδιών, τα οποία επέζησαν πριν από 100 σχεδόν χρόνια από την Ισπανική γρίπη, αναφέρθηκε ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, διδάκτορας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr