Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Succession : Το αληθινό «παιχνίδι του θρόνου» που σάρωσε τα Emmys

Succession : Το αληθινό «παιχνίδι του θρόνου» που σάρωσε τα Emmys

Ποιος είπε ότι η ίντριγκα χωρά μόνο στην πολιτική ή τις ιστορίες φαντασίας;

Πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή των ανθρώπων που όχι απλώς δεν υπολογίζουν αν έχουν χρήματα για ταξί, αλλά επιλέγουν… ελικόπτερα για τις μετακινήσεις τους; Αν τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, τι είναι αυτό που τα καθιστά τόσο εθιστικά; Και, εντέλει, γιατί μας είναι τόσο διασκεδαστική η δυσλειτουργικότητα της ισχυρής οικογένειας Roy; Το Succession, η σειρά γύρω από τη διαδοχή στην αυτοκρατορία των media του Logan Roy, μας συστήθηκε πέρσι με τους καλύτερους δυνατούς όρους και (καθόλου τυχαία) σάρωσε στα φετινά Emmy. Η δεύτερη σεζόν, που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα αποκλειστικά από το Vodafone TV, φέρνει μαζί της ακόμη περισσότερο μαύρο χιούμορ, αλλά και μια ακόμη πιο διεισδυτική ματιά στην πραγματική ίντριγκα της εποχής μας.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Λάθος άνθρωποι στη λάθος στιγμή

Ακούγοντας «στεγνή» την πλοκή της σειράς, δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τους λόγους που την καθιστούν ξεχωριστή. Σε πολύ αδρές (και χωρίς spoiler) γραμμές, το Succession μας συστήνει στην οικογένεια Roy, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της. Ο Logan Roy, μεγιστάνας των media και ιδιοκτήτης της εταιρείας Waystar Royco αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Τα τέσσερα παιδιά του, τα οποία εμπλέκονταν σε διαφορετικούς βαθμούς με την διαχείρισή της, τώρα ανταγωνίζονται για να τον αντικαταστήσουν. Διαφέρουν πολύ μεταξύ τους: Ο Connor, ο μεγαλύτερος γιος από τον προηγούμενο γάμο του Logan συμπεριφέρεται ανόητα, μοιάζει ανίκανος να διαχειριστεί το οτιδήποτε, είναι εθισμένος στην πορνεία και… πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πρόεδρος. Ο Kendall, που διψά για εξουσία και ο χασομέρης Roman ανταγωνίζονται για τη θέση που πιστεύουν ότι τους ανήκει δικαιωματικά. Και, φυσικά, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την Shiv, τη μοναχοκόρη με την κρυφή ατζέντα και την καριέρα πολιτικού συμβούλου. Όμως τα τέσσερα παιδιά έχουν και πολλά κοινά: Το πάθος για χρήμα και δύναμη και την σχεδόν πλήρη απουσία ενσυναίσθησης. Και η οικογενειακή ομοιότητα δεν προκύπτει τυχαία.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

Γιατί το παρακολουθούμε φανατικά;

1. Γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τόσα βραβεία

Emmy καλύτερης δραματικής σειράς, Emmy πρώτου ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά (για τον καταπληκτικό Jeremy Strong), Emmy για καλύτερο σενάριο δραματικής σειράς, Emmy για καλύτερη σκηνοθεσία δραματικής σειράς… Είναι προφανές ότι το Succession κάτι κάνει (πολύ) καλά, αφού έχει καταφέρει να αποσπάσει 7 (!) Emmy και 2 Χρυσές Σφαίρες! Δεν είναι τυχαίο που το παρακολουθούμε ξανά σε κάθε ευκαιρία.

2. Γιατί έχει τη σφραγίδα της ΗΒΟ – και αυτό φαίνεται

Τι είναι αυτό που κάνει πραγματικά τις σειρές της HBO να ξεχωρίζουν; Ναι, σίγουρα η βία και το σεξ αποτελούν συχνές θεματικές – όμως το Succession δεν στηρίζεται τόσο σε αυτά, και παραμένει ένα υπόδειγμα σειράς του συνδρομητικού καναλιού. Μήπως είναι η ίντριγκα; Η απάντηση δεν είναι λάθος, όμως παραμένει στην επιφάνεια των πραγμάτων. Στην πραγματικότητα, η ΗΒΟ διακρίνεται πάνω από όλα για ένα εξαιρετικό ταλέντο: Παίρνει αγαπημένα – αλλά πολυφορεμένα – genres, και τα ανανεώνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο να γίνονται φρέσκα, αλλά και να μεταμορφώνουν τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε από εκεί και έπειτα. Στην περίπτωση του Succession, ο κλήρος έπεσε στις σαπουνόπερες γύρω από τη ζωή των (πιο) πλουσίων. Μόνο που στην περίπτωσή του έχουν αποκτήσει βάθος, βιτριολικό χιούμορ και γερές δόσεις κοινωνικής κριτικής – το αν αυτή είναι σωστή ή λάθος, βρίσκεται στην κρίση του θεατή.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

3. Γιατί είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές σειρές των τελευταίων ετών

Κι όμως, μια σειρά που δεν σου επιτρέπει να συμπαθήσεις κανέναν από τους ήρωές της, και που περιστρέφεται γύρω από όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν… απαίσιοι, είναι ικανή να γεμίσει το χρόνο μας ευχάριστα. Πέρα από το γέλιο, που αν θέλετε τη γνώμη μας είναι αναπόφευκτο ακόμη και για τους πιο αυστηρούς, οι ανατροπές, αλλά και η ίδια η αίσθηση μιας κλεφτής ματιάς σε έναν κόσμο όπου δεν έχουμε πρόσβαση, και ο οποίος καθορίζει τις ζωές μας, μας κάνουν να βλέπουμε ξανά και ξανά τη σειρά, που είναι αποκλειστικά διαθέσιμη για την Ελλάδα στο Vodafone TV.

4. Γιατί ξέρει ότι οι λεπτομέρειες έχουν σημασία

Πόση σημασία; Ας πούμε ότι ένα από τα πράγματα που έχουν κάνει διάσημη τη σειρά πριν καν προβληθεί, είναι το γεγονός ότι για τα γυρίσματά της προσλήφθηκαν σύμβουλοι πλούτου, οι οποίοι περνούν την καθημερινότητά τους με το πλουσιότερο 0,01% του πλανήτη. Εκείνοι έδωσαν στους ηθοποιούς συμβουλές γύρω από τις μικρές κινήσεις που ξεχωρίζουν τους… ευκατάστατους από τους εξωφρενικά πλούσιους: Για παράδειγμα, οι δεύτεροι δεν σκύβουν ποτέ για να βγουν έξω από ένα ελικόπτερο. Είναι μια κίνηση που την κάνουν σε όλη τους τη ζωή – επομένως δεν αισθάνονται την ανάγκη να είναι προσεκτικοί. Και σίγουρα δεν φορούν παλτό. Ποιος τα χρειάζεται όταν βγαίνει από την έπαυλή του για να μπει κατ’ ευθείαν μέσα στη λιμουζίνα, που θα τον μεταφέρει ακριβώς στην είσοδο του χώρου όπου θέλει να μεταβεί; Τέτοιου είδους μικρές κινήσεις είναι που χαρίζουν στο Succession την αληθοφάνειά του.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

5. Γιατί είναι η αληθινή ίντριγκα της εποχής μας

Οι χαρακτήρες μπορεί να μην είναι αληθινοί, είναι όμως εμπνευσμένοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από οικογένειες που έχουν κατακτήσει τον κόσμο, μέσω των επιχειρήσεων και των media. Από τους Murdoch μέχρι τους Trump, η σειρά είχε άφθονο υλικό να αντλήσει από την πραγματική ζωή. Για αυτό και η ίντριγκα του Succession διαφέρει: Δεν αναφέρεται (πάντα) σε πραγματικά γεγονότα, όμως αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες μας σε ανατριχιαστικό βαθμό. Ο κόσμος μας γυρίζει βάσει των εντολών ανθρώπων αυτού του είδους, οι οποίες συχνά δεν οφείλονται σε τίποτα περισσότερο από ένα καπρίτσιο.

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved

6. Γιατί κατανοεί, αλλά δεν δείχνει κατανόηση

Κεντρική θεματική του Succession δεν είναι μόνο το χρήμα και η εξουσία. Είναι και το τραύμα που παράγουν, και η παρουσία του οποίου τα καθιστά ακόμη πιο επιθυμητά. Ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο οι πρωταγωνιστές και οι άνθρωποι σαν και αυτούς δεν μπορούν να ξεφύγουν και στον οποίο συμπαρασύρουν όλο τον πλανήτη. Όμως αυτή η έμφαση στους ψυχολογικούς παράγοντες δεν χρησιμοποιείται για να αθωώσει. Οι χαρακτήρες παραμένουν επίμονα αντιπαθείς, με τις ρωγμές τους να απομακρύνουν τον θεατή αντί να τον φέρνουν κοντά τους. Η σειρά μάς δίνει μια εξήγηση – αλλά δεν απαιτεί αυτή η εξήγηση να μας ικανοποιήσει.

Είτε έχετε ήδη μυηθεί στον συναρπαστικό κόσμο του Succession είτε όχι, προλαβαίνετε να (ξανα)απολαύσετε τις περιπέτειες της οικογένειας Roy μέχρι την πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου στις 20 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στο Vodafone TV. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη… ιντριγκαδόρικη σειρά της HBO, καινούργια ή αγαπημένη, αφού από τον περασμένο Φεβρουάριο το Vodafone TV έγινε το «Σπίτι της HBO στην Ελλάδα». Το Vodafone TV είναι πλέον διαθέσιμο εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρήση αποκωδικοποιητή, με άμεση online ενεργοποίηση στο Vodafone.gr, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και με δωρεάν δοκιμή για τον 1ο μήνα.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024