15ετες ομόλογο : Προσφορές 16,75 δισ. ευρώ και χαμηλό επιτόκιο
Υψηλή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, με τις προσφορές να φθάνουν τα 16,75 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.
Εντυπωσιακή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, με τις προσφορές να φθάνουν τα 16,75 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε δε το επιτόκιο, στο 1,17% (Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης).
Το βιβλίο άνοιξε το πρωί, με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να είναι Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 1,27%.
Ωστόσο με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι εξαρχής μεγάλο, γρήγορα η καθοδήγηση άλλαξε σε Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης ή πέριξ του 1,17%.
Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.
Πέμπτη έξοδος στις αγορές φέτος
Η σημερινή ήταν η πέμπτη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ομολόγων το 2020.
Η χώρα έχει ήδη αντλήσει, στις τέσσερις προηγούμενες εξόδους συνολικά 10 δισ. ευρώ: 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετών ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.
Καλύπτεται το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Με την σημερινή έκδοση των 15ετων ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τεντόγλου: Το Σάββατο (24/1) στην Παιανία η πρεμιέρα του για το 2026
- Οι Arctic Monkeys επιστρέφουν με νέο κομμάτι και για καλό σκοπό
- Τραμπ: «Άσχημα πράγματα θα συμβούν» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αν «δεν αλλάξουν τον τρόπο τους»
- Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
- Ο Λανουά δεν ξέρει σε ποιους να στηριχθεί
- Κικίλιας στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Όταν συνεργαζόμαστε, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και μετρήσιμα





