Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας η Άγκυρα «μαρκάροντας» το μισό Αιγαίο - Εντείνονται οι φόβοι για θερμό επεισόδιο

Ελληνοτουρκικά: Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας η Άγκυρα «μαρκάροντας» το μισό Αιγαίο – Εντείνονται οι φόβοι για θερμό επεισόδιο

Στα άκρα, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να φτάσει η Τουρκία που καθημερινά ρίχνει «λάδι στη φωτιά» που η ίδια έχει ανάψει στην ανατολική Μεσόγειο, εντείνοντας τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης.

Στα άκρα, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να φτάσει η Τουρκία που καθημερινά ρίχνει «λάδι στη φωτιά» που η ίδια έχει ανάψει στην ανατολική Μεσόγειο, εντείνοντας τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πολλοί φοβούνται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, καθώς το Oruc Reis συνεχίζει την επικίνδυνα προκλητική πορεία του, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα» ο Ερντογάν παραβίασε τα «πρωτόκολλα του Βερολίνου».

Την ίδια ώρα η Άγκυρα, «μοιράζει» το Αιγαίο και διατείνεται ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, στο μισό πέλαγος και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Απέναντι σε όλα αυτά η στρατηγική της Αθήνας είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία της αλλά και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

…Μοιράζει το Αιγαίο

Την άμεση και έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, προκάλεσε η νέα  πρόκληση με την παράνομη διεύρυνση της τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και και διάσωση που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο.

Η Άγκυρα, ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι,  το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Δημοσίευσε δε και σχετικό χάρτη, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο.

Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, έχει αναρτήσει και σχετικό χάρτη στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», αναφέρει προκλητικά ο τουρκος υπ. Μεταφορών.

Κίνηση με αμιγώς πολιτικά κίνητρα – Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»,τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται δε, ότι «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».

Ο Ερντογάν παραβίασε τα πρωτόκολλα του Βερολίνου

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ερντογάν παραβίασε τα «πρωτόκολλα του Βερολίνου». Στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Άγγελου Αθανασόπουλου, παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα, το περιεχόμενο των δύο κειμένων επί των οποίων η Αθήνα και η Aγκυρα συμφώνησαν για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με σαφές και μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Το πρώτο κείμενο υπεγράφη στις 13 Ιουλίου και το δεύτερο στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τόσο στο «Πρωτόκολλο» του Ιουλίου, όσο και σε αυτό του Σεπτεμβρίου, ήταν καθοριστικής σημασίας η εργασία και των δυο χωρών για την καλλιέργεια ενός ευνοϊκού κλίματος έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη συνέχεια πολιτικές διαβουλεύσεις ως το τέλος του 2020.

Οι δύο χώρες αναλάμβαναν, εξάλλου, τη δέσμευση ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων ή/και σε περίπτωση δικαστικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «θα απέχουν από οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στο πεδίο των υδρογονανθράκων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου η άλλη πλευρά θα θεωρούσε ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων της ή θα παρεμπόδιζε τις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις/διαδικασίες».

Κάτι που δεν τήρησε η τουρκική πλευρά. Λίγες ημέρες μετά το πρώτο «Πρωτόκολλο του Βερολίνου» η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX και έστειλε το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε πρόσφατα με το τουρκικό ερευνητικό συνοδεία πολεμικών πλοίων να επιχειρεί και πάλι μετά από νέα έκδοση αντίστοιχα παράνομης NAVTEX από πλευράς της Άγκυρας.

«Απαντάμε με διπλωματικό τρόπο σε κάθε παράνομη δράση»

Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η Αθηνα διατηρεί την ψυχραιμία της, αποφασισμένη να απαντά με διπλωματικό τρόπο, ενώ  ταυτόχρονα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μιλώντας στο MEGA, o βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σημείωσε τόνισε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ, αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας και θα ασκηθεί, όταν η χώρα κρίνει ότι είναι εθνικά σκόπιμο και χρήσιμο, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού.

Συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε παράνομη δράση της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο: ¨Η Τουρκία υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η Ελλάδα απάντησε με δυο διεθνώς νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο¨. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε ότι προχωρά ταχέως η διαδικασία παραλαβής των πρώτων 12 αεροσκαφών Ραφάλ και σχεδιάζεται η ανάδειξη της ΕΑΒ σε περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών.

«Η αποκάλυψη της εφημερίδας ΒΗΜΑ δικαιώνει την κυβέρνηση»

Για την αποκάλυψη της εφημερίδας ΒΗΜΑ σχετικά με τα γραπτά πρωτόκολλα του Βερολίνου ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: ¨Το θέμα που συμφωνήσαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι η μοναδική μας διαφορά, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως αποδεικνύουν και τα πρωτόκολλα του Βερολίνου. Η σημερινή αποκάλυψη δικαιώνει την κυβέρνηση και διαψεύδει την Άγκυρα, καθώς και αλλά κέντρα, που έκαναν λόγο για δήθεν συζήτηση περί αποστρατικοποίησης νησιών και άλλων ζητημάτων. Ο κ. Ερντογάν συμφώνησε να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με ατζέντα τη μοναδική διαφορά μας και υπαναχώρησε χωρίς να προβάλει πειστικό λόγο¨, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ και συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024