Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος : Κόντρα υπουργείου-εργαζομένων για την υπηρεσία Ασύλου - Πυρετώδεις εργασίες στο Καρά Τεπέ

Λέσβος : Κόντρα υπουργείου-εργαζομένων για την υπηρεσία Ασύλου – Πυρετώδεις εργασίες στο Καρά Τεπέ

Αντίθεση θέση με εκείνη του υπουργείο Μετανάστευσης έχει το το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων σχετικά με την κατάσταση στην Υπηρεσία Ασύλου - Ξεκινούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στο Καρά Τεπέ

Στη Λέσβο βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου εδρεύει σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις όπου πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις που προβλέπονται λόγω COVID-19.

Ωστόσο, αντίθετη εικόνα για την κατάσταση δίνει προς τα έξω το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων, το οποίο κάνει λόγο για μια κατάσταση «εκτός ελέγχου» κάνοντας έκκληση πως θα πρέπει να βρεθεί νέος χώρος για τη διενέργεια συνεντεύξεων.

 Οι «φυσικά αεριζόμενοι χώροι»

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου επικρατούν καλές συνθήκες εργασίας, όπου οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά ενώ γίνεται σωστός αερισμός και συχνός καθαρισμός του χώρου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο:

1. Οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων στο κτήριο στη θέση Παγανη είναι μεγάλοι, φυσικά αεριζόμενοι, διαθέτουν τοποθετημένα plexi glasses και τηρείται η προϋπόθεση του 1,5 μέτρων απόστασης.

2. Στους χειριστές έχουν διανεμηθεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.

3. Μολονότι δεν είναι ευθύνη της Υπηρεσίας, υπάρχουν μάσκες για όλους τους αιτούντες που παρίστανται στις εγκαταστάσεις του Γραφείου.

4. Από το σύνολο των χειριστών, το 63% τηλε-εργάζεται και μόλις το 37% βρίσκεται στο χώρο εργασίας, απασχολούμενο σε βάρδιες των 13 υπαλλήλων ανά βάρδια (26 από τους 70)

5. Οι 30 εκ του συνόλου των συνεντεύξεων γίνονται με το σύστημα τηλε-συνεντευξεων για πρώτη φορά πανευρωπαϊκώς με την παρουσία του χειριστή σε χώρο επιλογής του. Διερμηνέας και αιτών είναι καθήμενοι σε ανεξάρτητες μεταξύ τους αίθουσες.

6. Το συνεργείο καθαρισμού καθαρίζει τους χώρους των συνεντεύξεων ανάμεσα στην αλλαγή των δύο βαρδιών αλλά και στο τέλος της βραδινής βάρδιας. Κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο γίνεται απολύμανση μέσω του συστήματος της νέφωσης.

7. Οι αιτούντες έρχονται τμηματικά στο κτήριο στη θέση Παγανή με δρομολόγια μισθωμένων λεωφορείων ώστε να μην συγχρωτίζονται στον χώρο αναμονής. Ο χώρος αναμονής είναι 350 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί μάξιμουμ 80 άτομα την ίδια στιγμή.

8. Η θερμομέτρηση των αιτούντων κατά την είσοδο τους στο χώρο είναι υποχρεωτική.

9. Το σύνολο των αιτούντων έχει υποβληθεί σε rapid tests για COVID-19 κατά την είσοδό του στη νέα δομή.

10. Από τις 8 Σεπτεμβρίου, που έχει ανασταλεί η εξυπηρέτηση του κοινού πλην των συνεντεύξεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν τηλε-εργάζονται, απασχολούνται σε αυτόνομους μονοθέσιους χώρους δίχως να έρχονται σε επαφή με αιτούντες άσυλο.

Ελέγχους ζητάει το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων

Από πλευράς τους οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Το Σωματείο των Συμβασιούχων Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου έχει ζητήσει τόσο από την Υγειονομική Υπηρεσία όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιηθούν έλεγχοι εδώ και δύο εβδομάδες.

Η πρόεδρος του Σωματείου των Συμβασιούχων Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, Ειρήνη Ζάννη, επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί εναλλακτικός χώρος για τη διενέργεια συνεντεύξεων, καθώς αφενός επικρατεί συνωστισμός και αφετέρου στο ισόγειο του κτηρίου δεν υπάρχουν παράθυρα, εν μέσω πανδημίας.

Η κ. Ζάννη εξήγησε ότι ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ δεν τελεί υπό υγειονομικό αποκλεισμό, παρόλο που τα κρούσματα είναι πολλά και παρότι αφορά τον ίδιο πληθυσμό που είχε τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό στη Μόρια.

Πυρετώδεις εργασίες στο Καρά Τεπέ

Σε επιφυλακή, εν αναμονή της αυριανής βάσει των προβλέψεων, βροχόπτωσης, βρίσκεται το προσωπικό της δομής και όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς στις εγκαταστάσεις του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

 

Παράλληλα, ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τα υπόλοιπα έργα υποδομής και διαχείμασης.

 

Τα υπό κατασκευή έργα περιλαμβάνουν:

• Αποχέτευση όμβριων υδάτων και αντιπλημμυρικά έργα
• Εγκαταστάσεις ύδρευσης
• Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οδοφωτισμό
• Εργασίες διαμόρφωσης χώρου – προσβάσεων – χώρων αναψυχής και κοινόχρηστών χώρων

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024