Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοζάνη : Εικόνες ερήμωσης μετά το lockdown – Μάσκα και λουκέτο παντού, αλλά ανοιχτά σχολεία

Κοζάνη : Εικόνες ερήμωσης μετά το lockdown – Μάσκα και λουκέτο παντού, αλλά ανοιχτά σχολεία

Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας, στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα στις περιφέρειες, όπου τα στοιχεία για την εξάπλωση του κοροναϊού είναι ανησυχητικά.

Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας, στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα στις περιφέρειες, όπου τα στοιχεία για την εξάπλωση του κοροναϊού είναι ανησυχητικά.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να θέσουν την Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας συνοψίζονται στους εξής:

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό. Μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα.

-Τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών ξεπέρασαν το κριτήριο που έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-Η συνεχής αυξητικής πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Εκτός από τα 22 νέα κρούσματα την Πέμπτη τρεις κάτοικοι Κοζάνης εισήχθησαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-Η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως δείχνουν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-Οι δεκάδες μικρές διάσπαρτες, επικίνδυνες όμως εστίες κοροναϊού σε όλη την περιοχή.

Στην Κοζάνη το Σάββατο ο Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, όπου σε σύσκεψη που θα γίνει στις 9.30 π.μ. θα εξεταστεί η κατάσταση και θα δοθούν όλες οι διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για έκτακτες καταστάσεις, που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, οι κάτοικοι της Κοζάνης πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή.

Σοκ στην Κοζάνη για το τοπικό lockdown

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα τις υποστεί ειδικά το λιανικό εμπόριο, καθώς κανένα εμπορικό κατάστημα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή θα έκλεινε για 14 μέρες.

«Αυτό θα είναι καταστροφή», τόνισε ο κ. Σαρρής στο GR Times, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται πριν καλά καλά συνέλθουν οι επιχειρήσεις από όλο το προηγούμενο διάστημα με τα πρωτόγνωρα μέτρα. «Ίσως η εστίαση θα μπορέσει να σταθεί κάπως. Λίγο με το πακέτο, το take away… Όχι ότι θα επιβιώσουν, αλλά ίσως αντέξουν πιο πολύ», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης, πρέπει να γίνει άμεσα αναστολή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων και να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να μην έρθουν μαζικά λουκέτα. Για τον σκοπό αυτό, όπως λέει, έχει ήδη ανοίξει κύκλο επαφών αρχικά με τους εμπορικούς συλλόγους και τα σωματεία εστίασης και από αύριο με τους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. «Πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα τα μέτρα, ειδικά για τις οικονομικές υποχρεώσεις για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα κλείσουν».

Ανοιχτά τα σχολεία παρά το lockdown

Όσον αφορά τα σχολεία, αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, παρόλο που η περιοχή έχει τεθεί σε επίπεδο συναγερμού 4 λόγω της διασποράς του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το kozanimedia.gr, στην απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης αναφέρεται ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στην περιοχή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το μπέρδεμα με τα σχολεία στην Κοζάνη

Πάντως οργήστην Κοζάνη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, παρά την κήρυξη ολόκληρης της περιφέρειας σε κατάσταση Αυξημένου Κινδύνου (Επιπέδου 4) και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται πως η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Στην ιστοσελίδα του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ωστόσο, αναφέρεται απλά για το επίπεδο 4: «Σχολεία – Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση».

Ξενοδόχοι Κοζάνης: Καλύτερα τώρα, παρά αργότερα!

Συγκρατημένοι στο άκουσμα της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιβολή των αυστηρών μέτρων, ήδη από την Παρασκευή (16/10) και για 14 μέρες, λόγω αυξημένου κινδύνου (επιπέδου 4) μετάδοσης του κοροναϊού, είναι οι ξενοδόχοι της Κοζάνης.

«Καλύτερα που έγινε τώρα, έτσι ώστε να έχουμε την ελπίδα ότι θα έρθει ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε στην ίδια ιστοσελίδα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κοζάνης, Ιάκωβος Παντελίδης. Όπως τόνισε, «είμαστε τελειωμένοι, έχουμε χάσει τους γάμους, τις εκδηλώσεις, να μη χάσουμε και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να έχουμε μια ελπίδα», λέει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απόφαση της πολιτείας σχετικά με το lockdown.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Διαμαρτυρία και οργή για αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς»

Από την πλευρά του το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης εκφράζει την οργή του για τις αποφάσεις καθώς όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απόφαση που λήφθηκε για εμάς αλλά χωρίς εμάς. Ως Εμπορικός σύλλογος, από το άνοιγμα των καταστημάτων στις 11 Μαίου, προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά σε όλους τους συναδέλφους και επιτύχαμε τον στόχο μας΄ κρατήσαμε την αγορά όρθια ενώ δεν έλειψε από κανέναν μας η ευθύνη για τη δημόσια υγεία. Τα καταστήματα λειτούργησαν από την πρώτη στιγμή τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας χωρίς να βεβαιωθεί καμία παράβαση.

Φτάσαμε όμως στη σημερινή ημέρα και μία απόφαση που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την οργή όλου του εμπορικού κόσμου. Από αύριο 16-10-2020 έως και τις 29-10-2020 τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ.

Απαιτούμε με την ίδια ευκολία που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, με την ίδια ευκολία να βρεθούν και οι αντίστοιχες λύσεις.

Διεκδικούμε άμεση οικονομική ενίσχυση σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και αποζημίωση όλων των εργαζομένων και εργοδοτών, και
Αναστολή όλων των πληρωμών με μετακύλισή τους τουλάχιστον μετά από 6 μήνες.

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς Αξιότιμους κύριους Βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμο να ορθώσουν ανάστημα και να σταθούν δίπλα μας με πράξεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Πέτσας: Δεν τίθεται θέμα lockdown για την Αττική

Όσο ο επιχειρηματικός κόσμος της Κοζάνης βρίσκεται σε σοκ στο άκουσμα της είδησης των νέων μέτρων, ο Στέλιος Πέτσας καθησύχασε τους κατοίκους της Αττικής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα για ενδεχόμενο lockdown αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024