Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Για ποιο λόγο μπήκε η Κοζάνη σε lockdown - Γιατί τα σχολεία μένουν ανοιχτά

Κοροναϊός : Για ποιο λόγο μπήκε η Κοζάνη σε lockdown – Γιατί τα σχολεία μένουν ανοιχτά

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση, με την Ελλάδα να είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση

Τους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη τέθηκε σε lockdown εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση, με την Ελλάδα να είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κοζάνη, η οποία από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στο τέταρτο επίπεδο συναγερμού σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. «Η απόφαση βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνεχή αυξητική τάση πορείας του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων στην κοινότητα αλλά και τα δεκάδες μικρά επικίνδυνα χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».

Αναστολή λειτουργίας

Υπενθύμισε πως αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

O κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τι ισχύει με τα σχολεία

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Σύμφωνα με τον ίδιο και απαντώντας στις αντιδράσεις που προέκυψαν, υποστήριξε πως «η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων».

«Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα και σε καμιά περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία» κατέληξε.

Ποιοι χρειάζονται βεβαίωση μετακίνησης στην Κοζάνη

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, όσοι εργάζονται σε άλλη ΠΕ από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη ΠΕ και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από τη υπηρεσία που απασχολείται.

Στο μεταξύ, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση.

Δείτε την ενημέρωση του Ν. Χαρδαλιά

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024