Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Η ΕΕ να μείνει συνεπής στις αποφάσεις της για την Τουρκία ζητάει ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής : Η ΕΕ να μείνει συνεπής στις αποφάσεις της για την Τουρκία ζητάει ο Μητσοτάκης

Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια πρέπει να δείξει η Ευρώπη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής 

Να επιδείξει συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεών της έναντι της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Η Τουρκία συνεπής στις προκλήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά με την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την απόφαση για τα Βαρώσια και υπογράμμισε ότι την ίδια συνέπεια έναντι της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να δείξει η ΕΕ και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει λάβει.

«Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη νέα προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, την απαράδεκτη συμπεριφορά με την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την απόφαση για τα Βαρώσια.

Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια πρέπει να δείξει η Ευρώπη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Στήριξη ΕΛΚ

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να συζητηθεί αύριο καθώς ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σαρλ Μισέλ να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ηγέτες του ΕΛΚ στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης «έθεσε την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Donald Tusk υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Άγκυρας».

Η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να έχει συνέπειες

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την Κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεωνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Θα συζητηθεί αύριο

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Michel να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Michel και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Εκτός προσχεδίου συμπερασμάτων

Σημειώνεται πάντως πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν έχει καμία αναφορά στην Τουρκία.

Η εξ αρχής αρνητική θέση της γερμανικής πλευράς στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, οδήγησε την ελληνική πλευρά, σε ελιγμούς και μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να πετύχει διαδοχικά δύο στόχους: πρώτον, να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα μεταξύ των ηγετών και  δεύτερον, να υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία, γεγονός που θα αποτελέσει προπομπό για συνέπειες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι ουσιαστικά και ο Χάικο Μάας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του ουσιαστικά παρέπεμψε σε μελλοντικό χρόνο το ζήτημα των κυρώσεων δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στην Άγκυρα να αποσύρει το Oruc Reis.

Ωστόσο το «τελεσίγραφο» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας προς την Τουρκία είναι περισσότερο επικοινωνιακός ελιγμός, καθώς σε μία εβδομάδα έτσι και αλλιώς λήγει η ισχύς της τουρκικής Navtex με βάση την οποία το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Διπλή πρόκληση – Αναξιόπιστη η Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τη Σύνοδο Κορυφής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε:

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε  πρόκληση. Και μάλιστα διπλή.

Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Σταθερά προσηλωμένη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ιδίως, μάλιστα, το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Δεν υπάρχουν διερευνητικές με το Oruc Reis

Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με  ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε.

Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.

Και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της.

ΕΕ και ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις ίσες αποστάσεις

Διαπιστώνεται, ήδη, υιοθέτηση των θέσεών μας, όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι  αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis – ό,τι πρέπει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024