
Oruc Reis : Νέα Navtex της Τουρκίας – Στον αέρα οι διερευνητικές επαφές
Σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, ύστερα από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο
Νέα δεδομένα στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα δημιουργεί η νυχτερινή Navtex της Άγκυρας, με την οποία το Oruc Reis βγαίνει και πάλι για έρευνες νότια του Καστελόριζου.
Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας ναρκοθετεί τις διερευνητικές επαφές που επρόκειτο να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι περιμένει την τουρκική. Αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση πως το μοναδικό ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς και ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και την κλιμάκωση.
Η νέα προκλητική αυτή κίνηση από πλευράς Τουρκίας έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, όπου Ελλάδα και Κύπρος θα θίξουν και το θέμα των προκλήσεων στην Βαρώσια.
Η κίνηση με τη νέα NAVTEX από την Άγκυρα δημιουργεί νέο προβληματισμό, καθώς επί της ουσίας δείχνει πως αγνοεί τις προειδοποιήσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ζητούσε από την χώρα να απέχει από ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
Όπως αναφέρει η νέα οδηγία της Τουρκίας, το ερευνητικό θα συνοδεύεται από τα πλοιάρια ATAMAN και CENGİZHAN.
Δείτε τη Navtex:
Πρώτη είδηση σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ
Την εν λόγω εξέλιξη μετέδωσαν με έκτακτες ενημερώσεις όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς και η αγγλική έκδοση της Daily Sabah.
Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.
- Πανελλαδικές 2026: Μαθητής στα Χανιά πιάστηκε με σκονάκι – Μηδενίστηκε το γραπτό του
- NBA Europe: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα υπερλίγκα τον Οκτώβριο του 2027
- Άνδρας στην Τουρκία έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου χωρίς να το καταλάβει
- Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν – Τα πάμε καλά με τον Χαμενεΐ, δεν αποκλείω να συναντηθούμε
- Λάκης Λαζόπουλος: «Αισθάνομαι μία ικανοποίηση ότι η ‘κατάδυση’ που έκανα πήγε καλά»
- Δημήτρης Χούπης: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου

