Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναγκόρνο Καραμπάχ : Προσωρινή η εκεχειρία λέει ο αζέρος ΥΠΕΞ - Παραμένουν σε θέσεις μάχης οι δύο πλευρές

Ναγκόρνο Καραμπάχ : Προσωρινή η εκεχειρία λέει ο αζέρος ΥΠΕΞ – Παραμένουν σε θέσεις μάχης οι δύο πλευρές

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ διευκρίνισε σήμερα ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ως προκάλυμμα για να προετοιμάσει τη στρατιωτική δράση του, καθώς όλες οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του αυτονομιστικού θύλακα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη είναι να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Ο θύλακας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι κάτοικοί τους και οι κυβερνώντες του είναι αρμενικής καταγωγής.

«Προσωρινή εκεχειρία»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Μπακού, ο Αζέρος υπουργός είπε ότι το στάτους κβο στον ορεινό αυτόν θύλακα δεν εξυπηρετεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει ότι εν καιρώ θα θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία σήμερα, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Τηρήθηκε στην πράξη;

Η κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με στόχο να τερματιστούν οι διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 12 μμ σήμερα (11 πμ ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, οι αρχές του αυτονομιστικού θύλακα και οι αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν νωρίτερα σήμερα ότι για σφοδρές εκατέρωθεν επιθέσεις με βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

«Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν σήμερα το πρωί την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, δήλωσε αξιωματούχος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης σήμερα το πρωί πως η Αρμενία «βομβαρδίζει εντατικά κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης πυρός».

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, μεσολαβητής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί άκουσε το πρωί δύο εκρήξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ενταντικά κατοικημένες περιοχές (…) Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».

Λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, κάτοικοι της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ άρχισαν να βγαίνουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να κοιτάξουν τον ουρανό έπειτα από μέρες που είχαν μείνει κλεισμένοι μέσα σ’ αυτά για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, είπε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024