Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απίστευτο : Λάθος στην καταμέτρηση των κρουσμάτων της Αγγλίας εμπόδισε την ιχνηλάτηση 50.000 επαφών

Απίστευτο : Λάθος στην καταμέτρηση των κρουσμάτων της Αγγλίας εμπόδισε την ιχνηλάτηση 50.000 επαφών

Χαώδης αποτυχία της κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα 15.841 κρούσματα να μην καταγραφούν για περισσότερο από μία εβδομάδα

Περισσότεροι από 50.000 δυνητικοί φορείς ενδέχεται να μην εντοπίστηκαν από τους ιχνηλάτες του βρετανικού συστήματος υγείας και να μην έλαβαν εντολές αυτό-απομόνωσης εξαιτίας λάθους στα δεδομένα που άφησε σχεδόν 16.000 κρούσματα κοροναϊού εκτός των επίσημων αγγλικών στοιχείων.

Το Αγγλικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (PHE) παραδέχτηκε ότι φέρει την ευθύνη για υπολογιστικό λάθος που είχε ως αποτέλεσμα 15.841 θετικά αποτελέσματα τεστ να μην συμπεριληφθούν στα ημερήσια στοιχεία του διαστήματος 25 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Πιστεύεται ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονται από διαγνωστικά κέντρα και όχι από νοσοκομεία, γηροκομεία ή χώρους μακροχρόνιας φροντίδας.

Χάος στην ιχνηλάτηση

Την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κάθε κρούσμα που δεν ανήκε σε γνωστή συρροή ανέφερε κατά μέσο όρο τρεις στενές επαφές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 47.000 άτομα δεν εντοπίστηκαν από τους ιχνηλάτες.

Ωστόσο, μια μειοψηφία αυτών των τεστ αντιπροσωπεύουν περίπλοκα κρούσματα, δηλαδή προερχόμενα από νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές και κέντρα αστέγων, τα οποία κατά μέσο όρο είχαν επτά στενές επαφές το καθένα την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι οι στενές επαφές που διέφυγαν της ιχνηλάτησης ξεπερνούν τις 50.000.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να προσεγγίσουν τις στενές επαφές εκείνων που βγήκαν θετικοί στον ιό, εν μέσω αγωνίας ότι ενδέχεται να συνέχιζαν να τον μεταδίδουν άθελά τους επί σειρά ημερών.

«Αυτό που συνέβη εδώ είναι ότι ορισμένα δεδομένα συντμήθηκαν και χάθηκαν», ανακοίνωσε τη Δευτέρα. «Όμως αυτό που κάνουν πλέον είναι ότι όχι μόνο έχουν επικοινωνήσει με όλους όσους επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τον ιό – αυτό είχε γίνει εξ αρχής ούτως ή άλλως – αλλά και με όλες τις επαφές τους».

Οι ευθύνες πίσω από το λάθος

Αξιωματούχος του PHE έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η υπηρεσία κρύβεται πίσω από το λάθος, λέγοντας: «Είναι ένα υπολογιστικό λάθος που εμπλέκει τη μεταφορά δεδομένων από ένα σύστημα σε ένα άλλο. Πρόκειται καθαρά για λάθος του PHE. Έγινε στο δικό μας κομμάτι της διαδικασίας».

«Οφείλεται σε έναν συνδυασμό ανθρώπινου και υπολογιστικού λάθους, δηλαδή ένα λάθος που προέκυψε από την χρήση τεχνολογίας από ανθρώπους. Στη βάση του είναι λάθος του προγράμματος, όμως υπάρχει και ένα μικρό μέρος ανθρώπινου λάθους που εμπλέκεται σε αυτό».

Το σφάλμα προέκυψε κατά την επεξεργασία δεδομένων από το PHE, που πραγματοποιείται για να διασφαλίσει ότι τα θετικά κρούσματα καταμετρούνται μόνο μία φορά, ακόμη και αν έχουν κάνει δύο τεστ, όπως συμβαίνει ενίοτε.

Ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν ραγδαία σε πολλές περιοχές της Αγγλίας μετά το λάθος που άφησε εκτός καταμέτρησης τα 16.000 κρούσματα, σύμφωνα με τον Guardian. Το Μάντσεστερ έχει πλέον τον υψηλότερο επιπολασμό στην Αγγλία με 2.740 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μόλις σε μία εβδομάδα (αυτή που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου). Αυτό αντιστοιχεί σε 495,6 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, από τα 223,2 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με ανάλυση της PA Media.

Η Λίβερπουλ έχει τον δεύτερο υψηλότερο επιπολασμό, ανεβαίνοντας από τα 287,1 κρούσματα στα 456,4, με 2.273 νέα κρούσματα, ενώ το Νόουσλι στο Μέρισαϊντ βρίσκεται στην Τρίτη θέση, έχοντας φτάσει στα 452,1 κρούσματα από τα 300,3, με 682 νέους φορείς. Άλλες περιοχές έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση, συμπεριλαμβανομένου του Νιουκάσλ στον Τάιν, του Νότινγχαμ και του Λιντς.

Ανάγκη αυστηρότερων μέτρων;

Δύο εκ των πολιτικών ηγετών του Μέρσισαϊντ δήλωσαν ότι τα ελλιπή στοιχεία συνεπάγονται ότι οι περιορισμοί επιβλήθηκαν βάσει «λανθασμένων εκτιμήσεων» και επομένως πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ο Στιβ Ρόθεραμ, δήμαρχος της πόλης του Λίβερπουλ, όπου κατοικούν 1,5 εκατ. άνθρωποι, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει άμεσα πόσα από τα 16.000 χαμένα κρούσματα βρίσκονταν στην περιοχή του Μέρσισαϊντ. Όπως εξήγησε, το γεγονός υπονομεύει τα στοιχεία επί των οποίων στηρίχτηκαν οι περιορισμοί της περασμένης εβδομάδας, πράγμα που τον κάνει να φοβάται ότι αν υπάρξει ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα, ο κόσμος δεν θα εμπιστεύεται πλέον τις αρχές.

Το PHE, μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας και κοινωνικής πρόνοιας του Χάνκοκ, καταργείται από τα τέλη Μαρτίου, αφού κατηγορήθηκε από υπουργούς για μια σειρά από σοβαρά λάθη, ιδίως στην αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών, η αδυναμία της να αυξήσει τα τεστ, αλλά και η παραδοχή ότι ενδέχεται να έχει καταμετρήσει λανθασμένα ορισμένους ανθρώπους ως νεκρούς κοροναϊού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το λάθος, που φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το Excel, στο οποίο καταγράφονταν τα κρούσματα, χωρά λίγο παραπάνω από 1.000.000 σειρές, ενδέχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κρούσματα της χώρας, επομένως και την πίεση στο σύστημα διάγνωσης της Αγγλίας, το οποίο ήδη υποφέρει από την αυξημένη ζήτηση.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024