Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές του Μαΐού του 2012 ως το 2019

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές του Μαΐού του 2012 ως το 2019.

Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν την ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορίες που υιοθετήθηκαν – σχεδόν στο σύνολό τους – από το δικαστήριο στη σημερινή ιστορική του απόφαση.

Οι τραμπουκισμοί στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2012, συνοδευόμενος από μέλη της Χρυσής Αυγής ο Κώστας Μπαρμπαρούσης πήγε στη λαϊκή του Μεσολογγίου, για να προβεί όπως δήλωσε σε έλεγχο των μικροπωλητών χωρίς άδεια. Η ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να απωθήσει αλλοδαπούς μικροπωλητές, κλωτσώντας κούτες με το εμπόρευμά τους και τους πάγκους τους.

«Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες»

Τον Ιούνιο 2018 από το βήμα της Βουλής είχε προχωρήσει σε ευθεία προτροπή για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων δολοφονικής βία και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αναφέροντας:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να συλλάβουν τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο» ενώ φώναξε και τη φράση «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».

Αν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εντός της αίθουσας, χειροκρότησαν, λίγο αργότερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υπό τον φόβο των συνεπειών στο κόμμα του, λίγο αργότερα ανακοίνωσε τη διαγραφή του Μπαρμπαρούση από την Χρυσή Αυγή, καθώς όπως ανέφερε δήλωσε ότι η στάση του Μπαρμπαρούση ήταν «εκτός γραμμής».

Αυτό που είχε μεσολαβήσει ήταν η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ελεγχθεί ο Μπαρμπαρούσης για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας.

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη και μάλιστα δεν είχε διστάσει να παραβιάσει σήμα αστυνομικών στην Αιτωλοακαρνανία, διαφεύγοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη  χωρίς όμως να καταφέρει η αστυνομία να τον σταματήσει. Τελικά συνελήφθη σε φιλικό του σπίτι στην Πεντέλη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τον Ιανουάριο του 2019 πάντως επέστρεψε στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία του

Στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2019, ο Μπαρμπαρούσης δεν έκρυψε τα πολιτικά του πιστεύω δηλώνοντας: «Δεν θα βάλω το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία πάνω από την πατρίδα σε καμία περίπτωση».

Για το περιστατικό άσκοπων πυροβολισμών στην κηδεία του ηγετικού στελέχους της Χούντας, Νικόλαο Ντερτιλή, το 2013,  ο οποίος είχε καταδικαστεί για εν ψυχρώ δολοφονία πολίτη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, ο Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως ήταν υποχρέωση του να τιμήσει τον ήρωα που η πολιτεία δεν ήθελε να τιμήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπαρμπαρούσης στην απολογία του και στον ναζιστικό χαιρετισμό.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να χαιρετά τους συγχωριανούς του. «Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου. Μου αρέσει αυτός ο χαιρετισμός, έχει θετική ενέργεια, δεν θα τον αφήσω στον Χίτλερ» ενώ προσέθεσε ότι «στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες» αναφέροντας ότι η σβάστικα δεν είναι ναζιστικό σύμβολο αλλά κάνοντας και λόγο για «δαιμονοποίηση» του Χίτλερ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr