
Βουλή : Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας
Tην αναστολή μέχρι 31/12/20 των πάσης φύσεως ατομικών καταδιωκτικών μέσων εναντίον οφειλετών που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους τα οποία συνδέονται με ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και για το οποίο υπάρχει υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Tην αναστολή μέχρι 31/12/20 των πάσης φύσεως ατομικών καταδιωκτικών μέσων εναντίον οφειλετών που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους τα οποία συνδέονται με ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και για το οποίο υπάρχει υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση σήμερα καθίσταται περισσότερο από αναγκαία, αφού η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ως συνεπεία αυτής η οικονομική κρίση,έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας», αναφέρουν οι βουλευτές Τρύφων Αλεξιάδης, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Γκιόλας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Κατερίνα Παπανάτσιου που κατέθεσαν την τροπολογία.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα και ένα πλέγμα ρυθμίσεων προκειμένου να καλυφθεί το θεσμικό κενό που υπάρχει σήμερα σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας. Το θεσμικό αυτό κενό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται μόνο στις προθέσεις των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια», αναφέρουν οι βουλευτές και επισημαίνουν:
«Όταν στις 11-9-2020 η ΕΕΤ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους δανειολήπτες, που εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων, να υποβάλουν αιτήσεις στις τράπεζες για να αποφύγουν πλειστηριασμούς, με την ίδια ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων, οι πλειστηριασμοί θα προχωρούν κανονικά τους επόμενους μήνες. Η ανακοίνωση της ΕΕΤ και η πρακτική που ακολουθεί, βρίσκεται και σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ο οποίος, αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας θα είναι γενική και δεν θα αφορά μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020».
«Το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αφορά το σύνολο της κοινωνίας, εν μέσω μάλιστα του γεγονότος ότι η χώρα μας διανύει δεύτερο και εντονότερο κύμα πανδημίας και επειδή δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη ρύθμιση», αναφέρουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ουκρανικά drones έπληξαν τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη
- Συνεχίζονται τα σενάρια για Παναθηναϊκό και Ομπράντοβιτς – Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού
- Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Σχεδιάζαμε μαζί να φύγει αλλά δεν πρόλαβε» – Συγκλονίζει η αδελφή της Βασιλικής
- Σελίν Ντιόν: 10 νέες συναυλίες στο Παρίσι λόγω της τεράστιας ζήτησης – Οι ημερονηνίες
- Αχτσιόγλου: Αυτοτελής η απόφαση να παραδώσω την έδρα – Να υπάρξει πόλος απέναντι στη δεξιά με δυνατότητα ευρύτερης συσπείρωσης
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Γ’)
