Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Έθνη που χρειαζόμαστε». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλιά του στην αντιμετώπιση του κοροναϊού αλλά και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κοροναϊός και ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ που θέλουμε

Το θέμα της φετινής Συνόδου του ΟΗΕ είναι: «Το μέλλον που θέλουμε, τα Ηνωμένα Έθνη που χρειαζόμαστε». Ενώ παράλληλα θα εστιάσει στην δράση που απαιτείται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – Covid-19.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έρχεται σε μια στιγμή όπου εκτός του covid-19 που απασχολεί όλο τον πλανήτη, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος και οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν ως αιχμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Αναστασιάδης σε Ερντογάν: Διάλογος ή Χάγη

Χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και υπέδειξε προς τον πρόεδρο της Τουρκίας να παραπέμψουν τις διαφωνίες τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα είχε αναφέρει την Τρίτη, στη διάρκεια της δικής του ομιλίας  ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα του ΟΗΕ θέλησε να του απαντήσει σε έντονο ύφος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με την αναφορά Ερντογάν ότι «η προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε διαφορές με ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση».

Θέλοντας να καταδείξει ότι άλλα δηλώνει και άλλα πράττει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Ν. Αναστασιάδης έθεσε τα εξής ερωτήματα:

•Αν ο κ. Ερντογάν πραγματικά ενστερνίζεται τα πιο πάνω κι αν πιστεύει ειλικρινά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, τότε γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας για έναν ειλικρινή διμερή διάλογο ή την παραπομπή του όλου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο;

•Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του καθενός.

Δειτε ζωντανά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Παρακολουθήστε ζωντανά από τη σελίδα του ΟΗΕ  http://webtv.un.org/live/ την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr