Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα : Τα  «ραντεβού» των ιδιοκτητών με την εφορία - Τι πρέπει να κάνετε για γλιτώσετε φόρους, πρόστιμα

Ακίνητα : Τα «ραντεβού» των ιδιοκτητών με την εφορία – Τι πρέπει να κάνετε για γλιτώσετε φόρους, πρόστιμα

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να προσλάβουν τις προθεσμίες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να προσλάβουν τις προθεσμίες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία.

Έτσι, όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι σήμερα  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να κερδίσουν έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί, ενώ την Παρασκευή – εκτός απροόπτου – θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Την Παρασκευή θα αρχίσουν να βλέπουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου.

Οι μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ μετά την τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών

Τόσο η απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων 28 νησιών από τον φετινό ΕΝΦΙΑ όσο και η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας προκαλούν αλλαγή στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες.

Στις περιοχές όπου επήλθε μεταβολή στις τιμές ζώνης, η επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι η εξής:

– Στην Α’ ζώνη του Ψυχικού, όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 4.200 ευρώ στα 3.950 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο περιορίζεται κατά 14%, από τα 11,1 ευρώ στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Β’ ζώνη του Ψυχικού, όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 3.750 ευρώ στα 3.100 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. μειώνεται σε ποσοστό 3%, από τα 9,5 ευρώ στα 9,2 ευρώ.

Στη ΣΤ’ ζώνη του Ψυχικού η τιμή ζώνης μειώνεται από τα 3.250 ευρώ στα 2.800 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται από τα 9,2 ευρώ στα 7,6 ευρώ, δηλαδή κατά 17%.

– Στην Α’ Ζώνη του δήμου Φιλοθέης η τιμή ζώνης περιορίζεται στα 3.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 4.150 ευρώ, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ από 11,1 ευρώ που είναι σήμερα, με το ποσοστό μείωσης να φτάνει στο 14%.

Στη Β’ ζώνη της Φιλοθέης, όπου η τιμή έμεινε αμετάβλητη στα 4.700 ευρώ, αντίστοιχα δεν επέρχεται και μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Στη Γ’ ζώνη της Φιλοθέης η μείωση της τιμής ανά τ.μ. από τα 3.550 ευρώ στα 3.300 ευρώ ρίχνει τον ΕΝΦΙΑ από τα 9,5 ευρώ στα 9,2 ευρώ, ενώ στη Δ’ ζώνη η αύξηση από τα 3.200 ευρώ στα 3.350 ευρώ δεν επιδρά στον ΕΝΦΙΑ και η επιβάρυνση μένει σταθερή στα 9,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Στην Εκάλη και στην Ε’ ζώνη υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης από τα 1.900 στα 2.000 ευρώ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ μένει αμετάβλητος.

– Στο πρώτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων ισχύει ότι και στην Εκάλη. Η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 3.050 στα 3.250 ευρώ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ μένει αμετάβλητος στα 9,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Και στους Δελφούς, στην περιοχή Λιλαία, η αύξηση της τιμής ζώνης από τα 900 ευρώ στα 1.000 ευρώ αφήνει αμετάβλητο τον ΕΝΦΙΑ στα 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Στην Τήνο, οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ φτάνουν ακόμη και στο 22%.

Ο φορο-κατάλογος των υποχρεώσεων

Με το χρόνο να «τρέχει» και τις ημερομηνίες να λήγουν ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει:

– Την υποβολή των δηλώσεων Covid 19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα και 40% ενοίκια. Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν μέχρι σήμερα (σ.σ. εάν δεν υπάρξει παράταση): αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

– Την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα. Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν  την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων,  δηλώνοντας για πρώτη φορά  τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν γιατί διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την Εφορία.

Μόνο με ραντεβού στις εφορίες της Αττικής

Μόνο κατόπιν ραντεβού θα πραγματοποιείται πλέον η επίσκεψη των πολιτών στις εφορίες της Αττικής, ένα έκτακτο μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να στέλνουν mail στην εφορία με τη μέρα προτίμησής τους προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024