Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζακ Κωστόπουλος: Κάλεσμα για στήριξη στη δίκη του

Ζακ Κωστόπουλος: Κάλεσμα για στήριξη στη δίκη του

“Σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας στην έναρξη της πρώτης δικάσιμου των δολοφόνων του Ζακ”

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στην Αθήνα και σήμερα στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Ζακ.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων και δολοφονήθηκε δύο χρόνια πριν στην Ομόνοια της Αθήνας.

Το ιστορικό της δολοφονίας του

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος εισήλθε σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ενώ ο καταστηματάρχης δε βρισκόταν εντός του καταστήματος.

Αρχικά, ειπώθηκε ότι φαινόταν πως είχε σκοπό να ληστέψει το κατάστημα, κάτι το οποίο, όμως, αργότερα αμφισβητήθηκε ως εκδοχή των γεγονότων.

Ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα. Έπειτα, έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα.

Στην προσπάθειά του να βγει, και ενώ ήταν πεσμένος στο σωρό με σπασμένα κρύσταλλα της βιτρίνας δέχθηκε βίαιη επίθεση με κλωτσιές επί της κεφαλής από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τον φίλο του, τον μεσίτη.

Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, ο αιμόφυρτος Ζακ Κωστόπουλος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να ξεφύγει, αρπάζοντας ένα κομμάτι γυαλί και απειλώντας όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει.

Καθώς είχε φτάσει πλέον και η αστυνομική δύναμη, ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε στο έδαφος ύστερα από χτύπημα αστυνομικού που τον κυνηγούσε. Αργότερα, του πέρασαν χειροπέδες, αλλά κατά την διάρκεια της διακομιδής στο νοσοκομείο, ο τότε 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με video, που δημοσιεύτηκε εκείνες τις ημέρες στο διαδίκτυο, φαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς, καθώς βρισκόταν στο έδαφος.

Έτσι, όπως αποδείχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε από σφοδρά χτυπήματα από το κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη, αλλά και τη συνδρομή δύο αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συνέβησαν σε κοινή θέα και μπροστά στα μάτια περαστικών, ιδιοκτητών μαγαζιών και γενικώς άλλων ανθρώπων που βρισκόταν επί της συγκεκριμένης οδού, αλλά επέλεξαν να μείνουν άπραγοι.

Η δικαστική έρευνα και η δίκη για τη δολοφονία του

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, στην αρχική δικογραφία κατά των δυο αντρών, οι οποίοι κλωτσούσαν στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο έγιναν σοβαρές παραλείψεις, αφού δεν γινόταν λόγος για τη βιαιότητα του περιστατικού

Μία σημαντική παράλειψη ήταν το γεγονός πως αν και υπήρχε video, που εμφανίζονται οι δράστες να χτυπούν τον πεσμένο Ζακ Κωστόπουλο, αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική δικογραφία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου κ. Παπαρρούσου, αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί το εν λόγω video κανείς δεν θα γνώριζε πως ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση.

Ένα video, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργότερα, ανέτρεψε πάλι τα γεγονότα, δείχνοντας ότι εκείνη τη μοιραία ημέρα ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε τραμπουκισμό, καθώς προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Υπάρχει μάλιστα μαρτυρία νεαρής κοπέλας, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος φώναζε για βοήθεια πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, αποκλείοντας έτσι το σενάριο ληστείας ή κλοπής, αφού ο Ζακ Κωστόπουλος παρέμεινε για αρκετά λεπτά έξω από το ταχυφαγείο κρατώντας μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Επιπλέον, οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Ζακ Κωστόπουλου ήρθαν για να αποκλείσουν ακόμη ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να απαλλάξει από τις κατηγορίες τους δράστες. Πιο συγκεκριμένα, οι τοξικολογικές βγήκαν αρνητικές και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες) καθώς και για αλκοόλ, αποκλείοντας και το σενάριο του θανάτου από ναρκωτικές ουσίες.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως την αποστολή κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της έρευνας, όπως είναι οι καταγραφές των διαβιβάσεων από τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ, δύο χρόνια μετά το συμβάν εξακολουθεί να μην τις διαθέτει.

Στις 21 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η δίκη, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Στη δίκη έχουν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι ο κοσμηματοπώλης και ο περαστικός, που ξυλοκόπησαν αρχικά το Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και ακόμη 4 αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο και απ’ ότι έδειξε το ένα video χτύπησαν επίσης τον Ζακ Κωστόπουλο.

Κάλεσμα για συμμετοχή στη δίκη

Δυο χρόνια χωρίς δικαιοσύνη.

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από τότε που…

Posted by Justice For Zak/Zackie on Monday, 21 September 2020

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024